Japan ima nizak natalitet, a stručnjaci to pripisuju mnogim nacionalnim karakteristikama: na primer, činjenici da je rađanje i podizanje deteta u Japanu veoma skupo zadovoljstvo. Za decu se najčešće odlučuju samo udate žene, jer kada zatrudne, mnoge napuštaju posao i potpuno se posvećuju porodici.

Radno vreme je veoma dugo, da biste dobili dete morate da tražite dozvolu od šefa, a kada se porodite, nemate praktično nikakve beneficije. Istovremeno, svake godine sve manje Japanki odlučuje da se uda, a samim tim i da ima decu.

Šta se sprema onim Japankama koje odluče da se porodi? Objavljujemo priču Britanke koja je, u braku sa Japancem, nedavno rodila prvo dete u bolnici u prefekturi Saitama, piše portal deti.mail.ru.

Oslobađanje od bolova tokom porođaja je nepopularan luksuz
U Japanu postoji takav kulturni koncept kao što je "gaman" (snaga, izdržljivost, strpljenje), a Japanci sebe smatraju upravo takvim. Većina japanskih žena čak i ne razmišlja o mogućnosti ublažavanja porođajnih bolova.

Samo nekoliko bolnica širom Japana sada nudi mogućnost epiduralne anestezije. Ova usluga spada u kategoriju "luksuz" i veoma je skupa. Štaviše, ako beba odluči da se rodi noću ili vikendom, zbog nedostatka kvalifikovanih anesteziologa, najverovatnije nećete dobiti ublažavanje bolova. Dok je u zemljama poput Francuske 83,8% porodilja koristilo epiduralnu anesteziju tokom porođaja 2016. godine, u Japanu je ova cifra iznosila 5,2%.

Ogromna većina akušera i ginekologa u Japanu su muškarci. Ono što je izvanredno je način na koji pregledaju svoje pacijente.

"Kada je došlo vreme da me pregledaju, odvedena sam u malu prostoriju pored ordinacije. Tamo je bila ginekološka stolica, ispred koje je visila zavesa. Dok sam legao na stolicu, ona se podigla i okrenula tako da mi je samo donji deo tela virio iza zavese. Odnosno, zavesa je razdvajala doktora koji je vršio pregled od mene. Kada je pregled završen, stolica se spustila i ja sam se vratila u ordinaciju da razgovaram o rezultatima pregleda sa doktorom. I svaki put se dešavalo ovako", priseća se devojka.

Na ovaj način lekari pokazuju poštovanje prema skromnosti i dostojanstvu svojih pacijenata. Istovremeno, direktno tokom porođaja nema vremena za ove ceremonije, a nikakve zavese ne razdvajaju doktora i porodilju.

Trudnice mogu da jedu suši koliko žele
U zapadnim zemljama, trudnicama se obično ne preporučuje da jedu mnoge stvari, uključujući morske plodove uopšte i posebno suši. Ali u Japanu to nikome ne pada na pamet. Naprotiv, trudnice se podstiču da jedu što raznovrsniju ishranu, jedu više morskih plodova i suši .

Međutim, japanski ginekolozi imaju jedno pravilo - gojaznim trudnicama se savetuje da smršaju. Ako buduća majka previše dobije kilograme, prema lekaru, onda joj se preporučuje da smrša. Što manje kilograma trudnica dobije, to je manji rizik da fetus bude prevelik i zahteva carski rez, tvrde japanski lekari.

U japanskom društvu, doktor je izuzetno poštovana ličnost, a postavljati mu bilo kakva pitanja jednostavno nije prihvaćeno. Lekari pacijentima nikada ništa ne objašnjavaju. Buduće majke u Japanu obično imaju potpuno poverenje u lekare, jednostavno prate njihova uputstva i sve odluke vezane za porođaj prepuštaju njima.

"U Velikoj Britaniji trudnice obično imaju neke planove za porođaj – na primer, biranje položaja u kome će se poroditi, odlaganje presecanja pupčane vrpce, kontakt koža na kožu sa novorođenčetom u prvom satu posle rođenje. Ali brzo sam shvatila da je u Japanu sve drugačije – doktor donosi sve odluke, a ne možete učiniti ništa što bi moglo da mu odvrati pažnju tokom porođaja", kaže žena.

Japan je nedavno počeo da dozvoljava muževima prisustvo na porođajima
Generalno, japanske tradicije su takve da se muškarci što više distanciraju od svega što je vezano za trudnoću i porođaj, jer je to nešto što se ne dešava u njihovom telu. Sve ovo se smatra isključivo ženskim poslom.

Trudnoća se u japanskoj kulturi posmatra kao proces tokom kojeg žena bukvalno stvara svoje dete. Dakle, ona je odgovorna za dobar ishod trudnoće. Istina je da Japan ima jednu od najnižih stopa smrtnosti odojčadi i majki u svetu.

U Japanu imaju i neobične tradicije

"Potpuno sam zanemela kada mi je babica dala mali, osušeni i krvavi komadić pupčane vrpce i posebnu drvenu kutiju za to. Ona je objasnila da pupčana vrpca simbolizuje vezu između deteta i majke, a Japanke je obično pažljivo čuvaju, kako je običaj. Još nisam odlučila šta da radim sa svojim delom, ali razumem da neću moći da ga bacim."

Japanke u prvom mesecu nakon porođaja ne izlaze napolje – ni same ni sa detetom. Tako se štite od infekcija. Među ostalim japanskim tradicijama je i savet trudnicama da zagreju stomak uz pomoć specijalnog širokog kaiša, a da uvek nose čarape kako bi im stopala bila topla. Osim toga, Japanke obično prvi mesec nakon porođaja provode u kući svojih roditelja kako ne bi morale da rade kućne poslove i brinu o bebi bez smetnji.

Pošto se trudnoća u Japanu smatra prirodnim stanjem, a ne bolešću, nije pokrivena nacionalnim zdravstvenim osiguranjem. Ali troškovi koji padaju na teret roditelja, posebno oca, su veliki pogotovo ako nešto krene po zlu, pa su potrebne posebne intervencije - carski rez , indukcija porođaja, epiduralna anestezija i tako dalje.

Boravak majke u bolnici se plaća samostalno, što može biti prilično dugo u slučaju komplikacija. Istina, nakon rođenja deteta, porodica dobija jednokratnu isplatu od države.

BONUS VIDEO:

Kako se aplikuje epidural pred porođaj TikTok/birthaddictdoula

(Yumama/T.A.S.)