Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO KAKO IZGLEDA DAVANJE EPIDURALA: Deluje tek kada su kontrakcije na 2-3 minuta, nema bola ali ima napona! (VIDEO)

Snimak pokazuje kako izgleda aplikovanje epiduralne anestezije pred porođaj.

 Epidural, porođaj Izvor: Shutterstock

Prilikom porođaja sve veći broj žena se odlučuje za epiduralnu anesteziju. Gotovo da danas nema trudnice koja ne poželi da joj se bolovi smanje, ali i dalje ima i onih koji su potpuno protiv toga.

Epiduralna anestezija je regionalna anestezija koja blokira bol određene regije tela. Ona je ustvari analgezija i namjenjena je uklanjanju bola za razliku od anestezije koja dovodi do potpunog nestanka osećaja u određenom delu tela. Epidural deluje tako što blokira impulse nerava nižih spinalnih segmenata, a rezultat toga je prestanak osećaj bola u donjoj polovini tela.

Možda će vas zanimati

Pre plasirnja epidurala, prvo sledi infuzija, odnosno tečni rastvor koji se prima intravenozno tokom celog porođaja. Anesteziologu je važno da trudnica sedi ili leži na boku savijenih leđa. Veoma je važno da budete potpuno mirni tokom ove procedure.

Nakon čišćenja antipseptikom mesta uboda, najpre se inekcijom daje lokalni anestetik kako ne biste osetili bol tokom uboda. Zatim se u epiduralni prostor u predelu kičme ubada igla i kroz nju plasira epidural putem katetera. Igla se zatim pažljivo uklanja, a kateter ostaje pričvršćen kako bi lek mogao da nastavi da se daje po potrebi tokom porođaja. Jedan kraj katetera (plastične cevčice) se uvodi u epiduralni prostor, dok se drugi kraj spolja izvodi do ramena porodilje.

Kateter se postavlja pre aktivne faze porođaja, a anestetik počinje da deluje u aktivnoj fazi, tačnije kada uslede kontrakcije na 2-3 minuta, i kada je grlić otvoren 4-5 centimetara.

Kada anestetik počne da deluje, porodilja oseća napon ali ne i bol. Pogledajte kako izgleda sama procedura davanja epidurala:

Pogledajte

02:36
Kako se aplikuje epidural pred porođaj
Izvor: TikTok/birthaddictdoula
Izvor: TikTok/birthaddictdoula

Da li vi podržavate davanje epidurala ili ne?

Anketa

Da li vi podržavate davanje epidurala ili ne?

  • Da, uvek bih ga izabrala!

    72.6% (53)

  • Ne, podržavam samo potpuno prirodni porođaj!

    27.4% (20)

Da li vi podržavate davanje epidurala ili ne?

Rezultati

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica