Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako ublažiti porođajne bolove?

Od najranijih vremena do danas, san svake trudnice je da se porodi bez bolova. Danas se koriste razne metode i sredstva sa ciljem da se ženi porođaj olakša, kao i da se skrati njegovo trajanje

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nastojanja onih koji ženama pomažu da se porode, jeste i da im na neki način ublaže bolove. Nekada se to radilo molitvama, ritualima, hipnozom... a onda je otkriven uticaj ekstrakta pojedinih biljaka na umanjenje bolova, što je prethodilo kasnijoj upotrebi lekova. U savremeno doba, primenjuje se epiduralna anestezija, aromaterapija, homeopatija, akupunktura, fizikalni postupci. Razne metode i sredstva se koriste sa ciljem da se ženi olakša porođaj, ali i da se skrati. Jer, produžen i bolan proces rađanja iscrpljuje porodilju, nepovoljno utiče na tok porođaja, što često ugrožava i samu bebu.  Prva asocijacija na porođaj - za većinu je bol, jer se u skoro svim  pričama o porođaju pre svega govori kao o bolnom iskustvu. Tako je predstavljen u literaturi, ali i na filmu, gde se zbog dramskog efekta prenaglašavaju patnja i bol. Umesto da se ženi pomogne i olakša, često joj se govori da - što je veći bol osetila, više će voleti svoje dete!?

Nedostatak kiseonika - uzrok bola

U medicini je dokazano da bol ima dvojako poreklo: anatomsko-histološko (zavisi od biohemijskih procesa u lokalnom tkivu), i centralno (zavisi od procesa u mozgu). Na oba uzroka može da se utiče preko određenih mehanizama: u pozitivnom

Što se bolje budete opuštali za vreme porođajnih kontrakcija, to će one biti manje bolne

pravcu - tako što će se bol ublažiti, ili u negativnom - kada će se bol pojačati.

Do određenih promena, koje dovode do pojave bolova u tkivu materice tokom porođaja, dolazi zbog smanjene količine kiseonika. Materica je mišić koji za svoj rad, a to su porođajne kontrakcije, troši kiseonik. Vremenom, kako porođaj napreduje, one su češće, jače i duže, pa je i potreba za kiseonikom sve veća. Ako se porodilja za vreme kontrakcija svaki put zgrči, i tako ostane dok kontrakcije traju, njeni skeletni mišići će na tu aktivnost da troše veliku količinu kiseonika.

Posle izvesnog vremena, dolazi do nedostatka kiseonika, pa kontrakcije postaju bolnije i manje efikasne, što znači da će se grlić sporije otvarati, odnosno da će porođaj duže da traje. Sa ciljem da se ovaj proces okrene u pozitivnom smeru, primenjuju se dva mehanizma - relaksacija i disanje.

Povezane vesti

Doživljaj bola

Značajan uzrok osećaja bola tokom porođaja jeste i njegovo centralno poreklo (zavisi od procesa u mozgu), a taj mehanizam je teško objasniti na jednostavan način. Da biste shvatili mogućnost obezboljavanja u porođaju, važno je da znate činjenicu kako nema značajne razlike među ljudima u pogledu praga za osećaj bola, ali je velika razlika u načinu reagovanja.

Poznato je da nijedan prirodni zakon ne objašnjava porođajne patnje i veliku bolnost, jer su fiziološki procesi koji se tada odvijaju bezbolni, i predstavljaju „laku tegobu“. To znači da je sam doživljaj bola ono što znatno utiče na njegov intenzitet. Da je moguće da umislimo nešto, i da to počnemo da osećamo - znamo iz primera kada zamišljamo da jedemo limun (verovatno već osećate pojačano lučenje pljuvačke dok ovo čitate).

U začaranom krugu straha

Strah od nepoznatog, uz očekivanje da će bolovi biti jaki - dovode do psihičke i fizičke napetosti. Očekivanje da će kontrakcije biti bolne, nameće ženi zgrčen položaj tela, pa su svi skeletni mišići napeti. To se prenosi i na glatku muskulaturu unutrašnjih organa, između ostalog i na grlić materice. On se ne otvara, i tako onemogućava spuštanje i izlazak bebe. Nenapredovanje u porođaju kod trudnice izaziva nove strahove, koji opet povećavaju napetost, i tako u krug. Strah izaziva grč, a grč dovodi do bola, koji opet pojačava strah... Iz tog začaranog kruga je teško izaći. Nažalost, takva situacija ponekad uslovljava da se porođaj završi carskim rezom umesto prirodnim putem. 

Da bi se strah od bolova u porođaju eliminisao, neophodna je pravilna edukacija trudnica. Ona se, pre svega, sprovodi kroz psihofizičku pripremu za porođaj i škole roditeljstva. Upoznavanje sa tokom porođaja, mehanizmom kako se odvija, i značaja svesnog i aktivnog učešća trudnice u porođaju, sprečava pojavu začaranog kruga
strah-grč-bol.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica