Porođaj je trenutak koji svaka majka pamti zauvek. Nažalost, ima i onih koje odatle nose malo teže uspomene, ali ima i onih koje su imale lepo iskustvo i zahvalne su čitavom medicinskom osoblju.

Lidija Jovanović, ponosna majka troje dece, poslala nam je svoju ispovest koja je vrlo lepa, a sve u želji da ohrabri buduće majke koje su često uplašene zbog svega što mogu da pročitaju.

"Moje iskustvo sa trećeg porođaja je nezaboravno i poželela bih svima da dožve ovakav porođaj. Prva dva puta sam se porađala u GAK "Narodni front". Prvi put sam rodila dečaka od 3.500 g, drugi put dečaka od 4.300 g, a oba puta sam prošla bez epiziotomije i ušivanja. Ipak, pristup osoblja je bio blago reći užasan. Prvi put sam dobila epidural koji mi je dao neki dečko stažišta koji je vežbao očigledno, a drugi put ga nisam dobila jer je anesteziolog spavao. Ovaj treći put je bilo skroz drugačije, ali porađala sam se u Višegradskoj", započela je svoju priču Lidija, a onda je detaljno objasnila kako je prošla kroz treću trudnoću.

"Trudnoću sam vodila privatno do 7. meseca, a onda sam krenula i u Višegradsku kod dr Šljivančanin Dragiše. Kod njega sam uradila 3-4 ultrazvuka, a za sve ostalo sam i dalje išla privatno i rezultate slala njemu da proveri da li je sve u redu. Jednog petka, ušla sam u 40. nedelju trudnoće i otišla sam privatno na CTG koji je pokazivao kontrakcije na 5 minuta i doktorka me je poslala u Višegradsku. Moj doktor nije bio tu, ali su me dežurni pregledali i ustanovili da sam otvorena 1.5 cm i da kontrakcije nisu jake. Savet im je bio da se vratim kasnije ili za vikend ako se nešto promeni. Javila sam sve to svom doktoru koji mi je rekao da je u ponedeljak dežuran i da dođem u 12 na kontrolu. U ponedeljak sam već ušla u 41. nedelju. Suprugu sam rekla da ide na posao, decu (3 i po godine i 22 meseca) sam ostavila kod bake, a drugarica me je povezla na kontrolu. Za svaki slučaj ponele smo i torbu za porodilište", objašnjava nam Lidija i otkriva kako je dalje protekao kontrolni pregled koji se završio porođajem.

Lidija Jovanović
Lidija Jovanović Lidija Jovanović, ispovest sa porođaja

"Doktor me je odmah pregledao, saopštio mi da sam otvorena 3-4 cm i da idemo na porođaj. Mooolim? Ali ja sam došla na kontrolu, a ne na porođaj! Dok čekam na prijem, javljam suprugu da idem da mu rodim drugu dugo čekanu ćerku. U šoku sam. Prva dva porođaja su krenula pucanjem vodenjaka kući. Ne znam šta da očekujem. U 13h me sestra vodi u porodilište. Odmah zovem anesteziologa koji mi kaže da dolazi odmah da mi da epidural. Uzimaju mi anamnezu i karlične mere, rade mi klizmu. Sve vreme su ljubazne i prijatne. Tuširam se i u 14.10h me stavljaju na porođajni sto. Sestra Leonida mi stavlja CTG i bode braunilu. Zove mog doktora koji dolazi sa anesteziologom. Pregleda me i govori da sam otvorena 4-5cm, buše mi vodenjak i uključuju indukciju. Nakon 5 minuta anesteziolog mi daje epidural. Osećam da mi noge trne polako i poneku kontrakciju koju mogu da izdržim", govori nam Lidija.

Lidija Jovanović
Lidija Jovanović Lidija Jovanović, ispovest sa porođaja

Babica i anesteziolog su bili sve vreme pored nje i govorili da su tu za svaku pomoć. Primetili su da se Lidija brzo otvara i odlučili da joj prekinu indukciju kako ne bi doveli do pucanja grlića.

"Nakon 10-ak minuta dolazi moj doktor, a čujem babicu kako mu prenosi da sam kompletno otvorena i da mogu da počnu sa porođajem. Kreću mi naponi. Daju mi injekciju Buskopana kako bi omekšao grlić, da ne pukne. Stavljaju mi kiseonik na nos, dižu noge na šipke, stavljaju jastuk ispod glave dok ja guram na svaki napon. Na 5. naponu je naša zvezda Danica rođena. Za samo sat i po, bez imalo muke, bez bolova, epiziotomije i ušivanja. Teška 3.550g i dugačka 50 cm. Odmah mi je daju da je dodirne i slikaju me sa njom. Odnose je da je srede i vraćaju za 10-ak minuta na moje grudi. Ostajemo zajedno sat vremena i nakon toga bebu nose u boks. Nakon 2 sata su mi skinuli epiduralni kateter, prazne bešiku i spuštaju me na odeljenje. Sestre na odeljenju su jako ljubazni. Maksimalno štede majku. Ako bebe stalno plaču, one dođu i uzmu je jer razumeju da su majke premorene i da im treba razumevanje i pomoć. Sve u svemu, jedno predivno iskustvo. Svima bih preporučila GAK Višegradsku jer je za mene ovo bilo nešto sasvim drugačije i nezaboravno", zaključila je Lidija.

Lidija Jovanović
Lidija Jovanović Lidija Jovanović, ispovest sa porođaja

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)