Možda ovakav tip imena nije prvi izbor roditelja u Srbiji i retko kada se daje dečacima, ali njegova popularnost je višedecenijska u mnogim drugim zemljema. Ime Dominik vodi poreklo od latinske reči „dominus“, što ima bukvalno značenje godpodar ili gospodin, odnosno vladar.

Ovo muško lično ime je postalo najpoznatije širom sveta, po katoličkom svecu Svetom Dominiku, koji je bio osnivač takozvanog dominikanskog reda u XIII veku.

Iz nekog razloga najčešće je u istoriji davano onim dečacima koji su rođeni u nedelju. Pretpostavlja se da je pravi uzrok takve tradicije zato što se „nedeljom odmara“, zbog čega se verovalo da će deca koja se rode na ovaj dan biti gospoda ili veliki vladari.

Prema teorijama o poreklu, značenje imena Dominik je obično – "onaj koji je rođen kao gospodin; onaj koji je predodređen da vlada; onaj koji će postati moćan i uspešan; onaj koji će gospodariti“.

U Srbiji se retko može čuti iz još jednog razloga, zato što postoji naša verzija ovog imena a to je Nedeljko. Međutim u susednoj Hrvatskoj ono je na samom vrhi liste najpopularnijih imena, koje se generacijama daje.

dečak-tobogan-igra.jpg
Shutterstock Veseo dečak

(Yumama)