Kada se trudnica primi u porodilište jer su lekari procenili da će uskoro doći do porođaja, jedna od važnih stvari koja se radi prilikom pripreme je klizma. Ovo je procedura koja stvara nelagodu svim budućim majkama kada samo pomisle na nju, ali važno je da znate da je neophodna i da će vam pomoći u sprečavanju komplikacija.

Žena koja je spremna da se porodi, spremna je na sve kako bi porođaj prošao što bolje i kako bi se njihova beba rodila zdrava. To koliko i šta žena može da istrpi u tim trenucima, ne može da se meri ni sa čim, i zaista je vredno divljenja.

Klizma je stvar koju će svaka buduća mama doživeti kako bi ispraznila svoja creva pred sam čin porođaja. Ovaj korak će se preskočiti ako je već došlo do fiziološkog pražnjenja creva i pucanja vodenjaka, pa žena što pre mora da uđe u porođajnu salu.

Pražnjenje creva je bitna stvar pred porođaj jer povećava put kojim beba treba da prođe, ali i sprečava razvoj infekcije kod novorođenčeta.

Trudnica, porođaj, priprema, bolnica
Shutterstock Trudnica se priprema za porođaj

Kako se radi klizma?

Medicinska sestra će vas odvesti u sobu za pripremu i objasniće vam da treba da legnete na krevet koji je prekriven gumenim platnom i poprečnim čaršafom.

Postaviće vas u levi bočni položaj, sa nogama savijenim u kolenima, uz desnu ivicu kreveta. U tom položaju olakšano je ubrizgavanje tečnosti. Medicinska sestra će staviti gumene rukavice i irigator namazati vazelinom, a iz gumene cevi će ispustiti vazduh. Jednom rukom će raširiti gluteus, a drugom će kateter od 10-15 centimetara uvući u završni deo debelog creva. Nakon toga treba da ostanete mirni i da što više možete opustite trbušne mišiće.

Irigator će malo podići i otvoriti slavinu kako bi pustila tečnost koja je u suštini topla voda sa sapunom. Nakon što tečnost istekne, izvadiće irigator lagano i reći će vam da zadržite tečnost što duže i posavetovaće vas da šetate. Nakon nekih desetak minuta, otići ćete u toalet kako biste ispraznile creva, i istuširaćete se.

Nakon toga spremne ste za odlazak u porođajnu salu, i očekujete da porođaj krene i da svoje novorođenče uskoro držite u rukama. Koliko god vam ova procedura delovala neprijatno, kada dobijete svoj mali plačljivi paketić, verujte da ćete sve zaboraviti.

(Yumama)