CTG je test koji se radi pred kraj trudnoće, sa ciljem da se mere otkucaji srca vaše bebe, a istovremeno prati koliko su jake kontrakcije materice. Iako su lekari ti koji tumače rezultate, biće i vama lakše da budete upućene koje su normalne vrednosti i kada pokazuju da porođaj kreće.

Za bebe se smatra odgovarajućim kada se broj otkucaja kreće između 110 i 160 u minuti. Ukoliko su oni znatno niži ili viši to može da bude jasan signal da nešto nije uredu. Kada su kontrakcije u pitanju, njihova jačina se očitava na skali čije se vrednosti kreću od 0 do 100.

  • Kontrakcije veće od 60 mogu biti pokazatelj da je grlić otvoren.
  • Kontrakcije koje se kreću od 80 do 100 smatraju se pokazateljem početka porođaja i bolovi koji se osećaju tada su nezanemarljivi. 

CTG kontrakcije pred porođaj

Pred sam porođaj, pojava učestalijih i intenzivnijih kontrakcija je očekivana. Na samom početku učestalost kontrakcija je negde oko 3-4 konrakcija u 10 minuta. A kako porođaj odmiče, normalnim brojem smatra se 5 kontrakcija u 10 minuta.

Porođaj, žena, kontrakcije, trudnica
Yumama Žena pred porođaj

Međutim nisu retki slučajevi da porođaj krene, a da trudnica ne oseća jak bol. Zbog toga se CTG pregledi i uvode pred sam kraj trudnoće kako bi signalizirali dolazak bebe, bez obzira kako se vi osećate. Kada je vrednost kontrakcija na CTG-u iznad 80, to je pokazatelj da je neophodno hitno reagovanje lekara.

(Yumama)