Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA CTG NAJAVLJUJE POČETAK POROĐAJA: Ukoliko ne osećate jak bol, ove vrednosti su siguran znak da beba stiže

Ne treba da budete lekar da biste znali da tumačite CTG, ove vrednosti pokazuju da je porođaj krenuo.

 porođaj-ctg.jpg Izvor: Shutterstock

CTG je test koji se radi pred kraj trudnoće, sa ciljem da se mere otkucaji srca vaše bebe, a istovremeno prati koliko su jake kontrakcije materice. Iako su lekari ti koji tumače rezultate, biće i vama lakše da budete upućene koje su normalne vrednosti i kada pokazuju da porođaj kreće.

Za bebe se smatra odgovarajućim kada se broj otkucaja kreće između 110 i 160 u minuti. Ukoliko su oni znatno niži ili viši to može da bude jasan signal da nešto nije uredu. Kada su kontrakcije u pitanju, njihova jačina se očitava na skali čije se vrednosti kreću od 0 do 100.

  • Kontrakcije veće od 60 mogu biti pokazatelj da je grlić otvoren.
  • Kontrakcije koje se kreću od 80 do 100 smatraju se pokazateljem početka porođaja i bolovi koji se osećaju tada su nezanemarljivi. 

CTG kontrakcije pred porođaj

Pred sam porođaj, pojava učestalijih i intenzivnijih kontrakcija je očekivana. Na samom početku učestalost kontrakcija je negde oko 3-4 konrakcija u 10 minuta. A kako porođaj odmiče, normalnim brojem smatra se 5 kontrakcija u 10 minuta.

 Porođaj, žena, kontrakcije, trudnica
Žena pred porođaj
Izvor: Yumama

Međutim nisu retki slučajevi da porođaj krene, a da trudnica ne oseća jak bol. Zbog toga se CTG pregledi i uvode pred sam kraj trudnoće kako bi signalizirali dolazak bebe, bez obzira kako se vi osećate. Kada je vrednost kontrakcija na CTG-u iznad 80, to je pokazatelj da je neophodno hitno reagovanje lekara.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica