Najbolje je kada porođaj krene sam i u terminu, ali postoje situacije i kada lekari ipak odluče da je potrebno iazivanje porođaja. On će doneti odluku da li treba da izazovete ili započnete porođajne kontrakcije lekovima ili drugim metodama ako je trudnoća prešla termin, ili je vaše zdravlje ili zdravlje bebe ugroženo.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vaš lekar može da odlučo da vam izazove porođaj, a to su:

Kako će lekar podstaći porođaj?

Ako na kraju budete morali da budete indukovani, proces uključuje nekoliko koraka, mada obično nećete proći kroz sve njih:

Lokalni hormoni na grlić - Obično će se vaš grlić materice otvoriti sam od sebe kada budete spremne za porođaj. Međutim, ako vaš grlić ne pokazuje znake širenja, lekar će to učiniti primenom lokalnog oblika hormona prostaglandina u obliku gela ili vaginalne supozitorije, na grlić materice.

Vaš grlić će lekari proveriti kroz nekoliko sati i često to bude dovoljno da kontrakcije počnu. Međutim, ako kontrakcije nisu počele, proces se nastavlja sledećim korak.

Skidanje membrane - Ako je vaš vodenjak još uvek netaknut, lekar može da započne porođaj prevlačenjem prsta preko finih membrana koje povezuju amnionsku kesu, odnosno vodenjak. Ovo dovodi do toga da materica oslobađa prostaglandin, baš kao što bi bilo kada bi porođaj počeo prirodnim putem, što bi zauzvrat trebalo da izazove omekšavanje grlića materice i početak kontrakcija. Ovaj proces nije uvek bezbolan, i ako nije namenjen da vam probuši vodenjak, ponekad dođe do toga.

Trudnica, porodilja, bolnica, porođaj
Shutterstock Trudnica čeka porođaj

Pucanje membrane - Ako je vaš grlić materice već počeo da se širi sam od sebe, ali vodenjak još nije pukao, lekar bi mogao da pokrene kontrakcije bušenjem vodenjaka. Drugim rečima, on će ručno probušiti vodenjak koji okružuje bebu koristeći instrument koji izgleda kao duga igla za heklanje sa oštrim vrhom. Možda je neprijatno ali ne treba da bude bolno.

Pitocin - Ako ni gelovi prostaglandina, ni skidanja, ni pucanje membrane ne dovedu do redovnih kontrakcija u roku od nekoliko sati, lekar će početi da vam daje lek Pitocin (sintetički oblik prirodnog hormona oksitocina) intravenskim putem kako bi izazvao i pojačao kontrakcije.

Kontrakcije obično počnu nakon 30 minuta i obično su jače, redovnije i češće od onih kod kojih je porođaj počeo prirodnim putem.

Šta ako indukcija na mene ne deluje?

Retko je ali se dešava da indukcija ne funkcioniše. Ako je to vaš slučaj, lekar može ponovo pokušati sa izazivanjem porođaja ili će se odlučiti za carski rez.

(Yumama)