Svaki porođaj je različit, pa vrlo često se dešava i da jedna žena ima potpuno različita iskustva sa rađanjem svoje dece. Nažalost, ono što smo u poslednje vreme više mogli da čujemo i da pročitamo jesu teške priče, akušerska nasilja, borbe za život i slično.

Kako ne bismo stekli sliku da je porođaj uvek takav, vreme je da se osvrnemo i na ona lepša iskustva, a verujte, ima ih i to dosta. Jedna mama Dijana je na Fejsbuk grupi "Stop akušerskom nasilju" objavila svoju priču koja se razlikuje od drugih i nadamo se da će ovakvih priča biti što češće.

"Porodila sam se pre manje od tri meseca u gradskoj bolnici na Zvezdari. Ja sam oduševljena! Toliko sam straha imala generalno, prva mi je trudnoća, čitala sam sve i svašta... Na kraju sam se oduševila vođenjem trudnoće, porođajem, svime! Prvo, što se pregleda tiče, svaki doktor u toj ustanovi me je bez problema pregledao, bez onoga 'vi niste moj pacijent' i slično. Svaki put bih dobila detaljne informacije, šta rade, zašto i zbog čega. Verujte mi, bila sam dosadna, imali su strpljenja! Beba je premašila termin i ja sam prosto to priželjkivala i bila naporna. Doktor mi je 30.12. rekao da se javim 1.1. da mi se indukuje porođaj jer je beba već velika i mora pod indukciju, a to su ujedno bile i reči kojih sam se najviše plašila. Uoči Nove godine sam se sve nadala da će krenuti prirodno, ali nije. Primljena sam 1.1 ujutru, bila na patologiji sa još tri žene, čekajući da mi kažu kada ću dobiti vaginaletu. Zakazali su mi je za ponoć kako bih se tokom noći otvorila i ujutru porodila. Cele noći je dolazila sestra da mi meri CTG, tuširala sam se toplom vodom, higijena je na zavidnom nivou", započela je svoju priču mama Dijana, a onda objasnila i šta se ujutru dešavalo.

"Ujutru je bila promena smene, doktorka me je preuzela pod svoje. Tražila sam epidural, a nakon toga je stigao i anesteziolog koji mi je sve lepo objasnio i ispitao me u vezi alergija, problema sa kičmom i slično. Kako su kontrakcije veoma česte i jake kada se radi o indukovanom porođaju, plašila sam se da se ne trgnem prilikom aplikovanja epidurala. Međutim, babica me je uhvatila kao malo mače za ruke, ramena i naslonila na svoje grudi. Mazila me je i pevušila, smirivala i za sekund sam dobila epidural. Vrlo spretno i efikasno!Epidural mi je baš pomogao da se brzo otvorim i već su krenuli naponi, a babica i doktorka su bile vrlo povezane, kao pravi tim. Babica koja mi je pomogla kada sam primala epidural je ponovo došla i rekla: 'hajde da probamo da ne seckamo'. Masirala je i širila otvor lagano, pričala mi kako da se napinjem, kada da uzmem vazduh, kada da stanem... za samo 5 napona je beba od 3.900 g izašla bez ijednog reza! Ocena 9,9!"

Beba, porođaj
Shutterstock Mama i beba na porođaju

Nakon porođaja je i za mamu i za bebu bitno da su zajedno, da ih ne razdvajaju odmah kako bi ih sređivali, što je Danijela u porodilištu na Zvezdari i doživela.

"Dok sam porađala posteljicu bebu su mi dali u ruke. Radili su mi i reviziju čak zbog sumnje da je ostao deo posteljice, međutim, ja sam sve vreme gledala i držala moju bebu. Došla je opet babica i pokazala mi kako da dojim, kako da beba ima dobar hvat. Zvala je mog muža preko video poziva da nas vidi, slikala je telefonom... Sat i po sam bila sa mojim sinom na stolu, i to je bio najlepši osećaj na svetu", rekla je Dijana, a onda se osvrnula i na samu bolnicu i ceo medicinski tim koji tamo radi:

"O boravku tamo imam samo reči hvale, počev od svih tehničara, pedijatara, sestri... Mladi, nasmejani svi. Pokazivali su kako se doji, edukovali o mastitisu, ma u pola noći su bili tu ako zatreba. Vode računa o higijeni, posteljinu i spavaćicu možete uvek sami da uzmete, dostupne su. Vruće vode ima uvek. Imate Pampers, švedske i tetra pelene kao i garderobicu za bebe. Dakle, ništa svoje ne nosite, koristi se samo njihovo. Zbog toga što znaju čime peru sve bebe isto koriste, pa ukoliko neka beba ima neku reakciju na nešto, mnogo lakše će ustanoviti šta je u pitanju. Ne znam, veoma prijatno iskustvo, iznenađena sam!"

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)