Trudnice moraju da vode o mnogo čemu tokom trudnoće, između ostalog i da unose najvažnije vitamine. Postoje namirnice koje ne treba da jedu ili čiji unos treba da smanje, a isto važi i za kofein. Pored toga, ne preporučuje se da podižu težak teret i, uopšteno, tokom drugog stanja zaista moraju da paze na sebe na jedan drugačiji način.

Ali, bliži se doček Nove godine i trudnice, kao i mnogi drugi, žele da u toj posebnoj večeri nazdrave čašicom vina, šampanjca ili nekog drugog alkohola. Dilema je, ipak, da li je to "dozvoljeno" i hoće li ugroziti bebu?

Kada je reč o uticaju alkohola na bebu u stomaku, evo zašto se on ne smatra bezbednim. Naime, postoji rizik od fetalnog alkoholnog sindroma, koji se javlja kada majka unosi preterane količine alkohola, piše na sajtu americanpregnancy.org.

A šta kada govorimo samo o jednoj čašici? Ono što treba da znate je da alkohol prolazi kroz placentu i dospeva do bebinog krvotoka. To može da ima za posledicu defekte ploda, fizičke i mentalne.

Ne postoji određena količina alkohola za koju se zna da uzrokuje fetalni alkoholni sindrom, zbog čega bi najbezbednije bilo da trudnice potpuno izbegavaju alkohol.

Ipak, neki lekari smaraju da povremena čaša vina ne može da naškodi bebi jer je reč o vrlo ograničenoj količini alkohola koja se unosi u telu, ali važno je istaći da, iako je rizik od posledica sve veći što se unosi više alkohola, čak i u umerenim količinama rizik ipak postoji.

Da li ćete odlučiti da popijete tu čašicu za doček Nove godine ili u nekoj drugoj prilici, samo je na vama da odlučite, ali treba da imate na umu da ne postoji bezbedna količina alkohola u trudnoći, kao i da svakako nema nikakvih dobrih uticaja na plod.

BONUS VIDEO:

Trudna 9 sedmica posle porođaja TikTok/MOMA_BEAR_1

(Yumama/N. Z.)