U drugom stanju nećete prestati da se negujete ali kao buduća mama, povedite računa kakve i koje kozmetičke proizvode koristite, da ne biste ugrožavali razvoj svoje bebe i normalan tok trudnoće. Postoje bezbedne alternative i prirodni sastavi najčešćih sredstava za higijenu i negu, obratite pažnju šta koristite od sledećih proizvoda:

Kreme, losioni i serumi sa retinolom

Iako je važno da imate adekvatnu količinu vitamina A za razvoj vaše bebe, najbolje je izbegavati ove derivate vitamina A- Retin-A, retinol i retinil palmitat, koji mogu negativno uticati na razvoj vaše bebe.

Preparati za lice protiv akni

Dobijanje akni tokom trudnoće je prilično uobičajeno, ali treba pažljivo birati kreme protiv akni. Benzoil peroksid i salicilna kiselina su sastojci koje je najbolje izbegavati tokom trudnoće. Mnoge od najčešće korišćenih krema protiv akni sadrže kombinacije ovih kiselina za lečenje akni. Ako tražite dobro rešenje za akne dok ste trudni, potražite proizvode koji koriste samo jedan od ovih sastojaka za borbu protiv akni.

Esencijalna ulja

Često se smatra da su esencijalna ulja prirodna alternativa kozmetičkim proizvodima. Međutim, FDA ih ne ocenjuje i ne moraju da poštuju stroge standarde obeležavanja. Eterična ulja dolaze u različitim varijantama i koncentracijama, tako da je teško dati opštu izjavu o tome da li treba ili ne treba da ih koristite tokom trudnoće, ali nekoliko je povezano sa velikim zdravstvenim problemima ako se koriste tokom trudnoće. Prvo razgovarajte sa svojim lekarom pre upotrebe bilo kakvog esencijalnog ulja tokom trudnoće i pobrinite se da ograničite svoju izloženost na bezbednu količinu.

Sredstva za izbeljivanje i posvetljivanje kože

Možda bi bilo primamljivo koristiti ovaj uobičajeni izbeljivač kože tokom trudnoće za borbu protiv melazme ili pigmentacije kože koja se naziva i "maska trudnoće", ali ga treba izbegavati. FDA navodi hidrohinon u kategoriju C jer ima veću stopu apsorpcije od drugih lokalnih hemikalija, što čini verovatnije da veće količine uđu u vaš krvotok i utiču na vašu bebu.

Lakovi za kosu i nokte

Sastojak mnogih lakova za nokte i određenih proizvoda za kosu, trebalo bi da izbegavate upotrebu proizvoda koji sadrže formaldehid jer je povezan sa problemima plodnosti i pobačajem. Trenutno nije uključen u kategorije FDA, ali mnogi lekari savetuju ženama da ograniče svoju izloženost. Držite se lakova za nokte koji su označeni sa „3-Free” ili „5-Free”. Ako posetite frizerski ili salon za nokte, razgovarajte sa svojim stilistom o proizvodima koje koriste i uverite se da ne sadrže formaldehid.

Kreme za sunčanje

Kreme za sunčanje mogu sadržati moguće hormonske disruptore poput oksibenzona ili avobenzona, koji mogu ometati razvoj nervnog sistema vaše bebe. Ako treba da se zaštitite od sunca, koristite fizičku ili prirodnu zaštitu od sunca umesto hemijskih krema za sunčanje i konsultujte se sa dermatologom o bezbednoj zaštiti od sunca.

Mleka i sredstva za potamnjivanje kože

Dihidroksiaceton je hemikalija koja se koristi u mnogim sprejevima za samopotamnjivanje. Hemikalija reaguje sa mrtvim slojevima kože na vašem telu i smatra se bezbednijom alternativom sunčanju. Iako se ne apsorbuje u telo, može se udahnuti tokom primene i nezdravo je za vas i vašu bebu.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Trik da trudnica nosi stare farmerke TikTok/stuartbrazell