Mnoge mame smatraju da su strije na stomaku tragovi jednog od najlepših iskustva u životu. Važno je da volite svoje telo takvo kakvo jeste i da ga poštujemo, ali je jednako bitno da ga negujemo. Ukoliko želite u trudnoći da smanjite rizik od pojave strija, mnogi će vam preporučiti određene kreme i proizvode koji su namenjeni za negu kože trudničkog stomaka. Ali, pored toga je važno da obratite pažnju i kakvu hranu konzumirate, jer se ono što jedemo odražava na našu kožu mnogo više nego što mislimo.

Pravilna ishrana može poboljšati zdravlje vaše kože, održati nivo hidratacije kože, smanjiti suvoću i poboljšati kvalitet vašeg života. Takođe može povećati nivoe kolagena i elastina u vašem telu. Oba ova vlakna su ključna za održavanje strukture vaše kože i njene elastičnosti. Odgovarajući nivoi ovih vlakana mogu pomoći vašoj koži da se lako istegne. Nivo kolagena se smanjuje kako starimo, zbog čega je još važnije pridržavati se ishrane bogate hranljivim materijama.

Razne studije su procenile da oko 90% trudnica, 70% adolescenata i 40% tinejdžera razvije strije. Sprečavanje strija možda neće biti moguće osim ako ne pomognete svojoj koži pružajući joj prave hranljive materije. Ako ste trudni važno je da pre bilo kakve promene načina ishrane obavezno se konsultujete sa svojim lekarom.

Donosimo vam 8 namirnica koje hrane i hidriraju kožu, ali mogu da pomognu da na vreme smanjite rizik od strija:

1. Hrana koja sadrži omega-6 masne kiseline - Omega-6 masne kiseline (kao što su linolna kiselina, gama-linolna, arahidonska kiselina, itd.) mogu pomoći vašoj koži smanjenjem upale i poboljšanjem hidratacije kože. Ovo je ključno i za zarastanje rana i za sprečavanje strija. Ako želite da uključite omega-6 masne kiseline u svoju ishranu, konzumirajte namirnice kao što su: jaja, žitarice, piletina, orasi i badei, tofu, ulje avokada, puter od kikirikija...

2. Vitamin D sadrži neke aktivne metabolite koji su ključni za održavanje prirodne elastičnosti kože. Takođe sprečava oštećenja uzrokovano UV zracima, a najviše ga ima u sledećim namirnicama: žumance, sir, ribe poput lososa, tunjevine i skuše, jogurt, sok od pomorandže

3. Sveže voće i povrće - Ovo su bogati izvori svih esencijalnih vitamina, hranljivih materija i dijetetskih vlakana. Oni pomažu da vaše telo i koža budu zdravi tako što im obezbeđuju sve ključne hranljive materije. Zdrava koža je mnogo otpornija i može sprečiti razvoj intenzivnih strija. Konzumirajte puno voća i povrća, kao što su brokoli, spanać, paprike, slatki krompir, bundeva, pomorandže, bobice, avokado itd.

4. Hrana koja podstiče kolagen - Kolagen je jedan od glavnih sastojaka vaše kože. Ovaj protein je prisutan svuda u vašem telu - u vezivnom tkivu, ligamentima, tetivama i koži. Kolagen je protein koji vašoj koži daje strukturu i gipkost. Zajedno sa elastinom, kolagen pomaže vašoj koži da se isteže. Možete povećati nivo kolagena u svom telu uz pomoć ove hrane: piletina, agrumi, zeleniš, indijski oraščići, pasulj, paradajz, paprike...

5. Hrana bogata cinkom - Cink se prirodno nalazi u slojevima vaše kože. Nedostatak cinka može uticati na zdravlje kože i proces zarastanja rana, kao i biti povezan sa određenim upalnim procesima kože. Stoga je konzumiranje hrane bogate cinkom ključno za održavanje opšteg zdravlja kože. Uključite ove namirnice u svoju ishranu: orašasti plodovi, mahunarke, mleko, jaja, integralne žitarice, meso.

6. Hrana bogata proteinima - Nedostatak proteina u vašem telu može uticati na vašu kožu na mnogo načina. Studija koja je uključivala 98 pacijenata otkrila je da oko 68,4% njih koji su uzimali manje od polovine preporučene dnevne doze proteina ima probleme sa kožom, kao što su pigmentacija, akne, melazma i prevremeno starenje. Takođe je uticao na sadržaj kolagena u koži. Hrana bogata proteinima uključuje: Meso, piletina, jaja, riba, tofu, mahunarke, orašasti plodovi.

Pored ishrane, važno je da budete aktivni, u trudnoći naravno onoliko koliko vam lekar to preporučuje. Izbegavajte i preterano izlaganje Suncu, jer UV zraci mogu pigmentirati strije i pogoršati izgled, posebno kod strija koje su se tek pojavile. Ukolikio boravite na Suncu obavezno nanesite kremu za sunčanje sa zaštitnim UV faktorom. I najvažnija je hidratacija, kako iznutra - konzumirajte dovoljno vode, tako i spolja - koristite proizvode koji hidriraju vašu kožu i čine da bude zdrava i elastična.

Izvor: Sensa