Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važni minerali u dečjoj ishrani

U drugoj godini ishrana deteta treba da sadrži više minerala, posebno gvožđa, cinka i kalcijuma.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gvožđe

Nedovoljno unošenje gvožđa povećava rizik od pojave anemije, što uslovljava mentalne i socijalne manjkavosti, a takođe i kašnjenje u razvoju motoričkih veština kao što su stajanje i hodanje. Uzimanje preterane količine mleka i isključivanje druge hrane bogatije gvožđem, povećava rizik od njegovog nedostatka.

Najbolji izvor gvožđa je meso. Prednost je što se ono u toj namirnici nalazi u takozvanom hem obliku, koji organizam lako iskorišćava. U voću, povrću, žitaricama i leguminozama, gvožđe se nalazi u nonhem obliku, koji se teže apsorbuje. Zato se njegova iskoristljivost mora podstaći konzumiranjem pomenutih namirnica zajedno sa hranom koja je bogata vitaminom C (narandže, grejpfrut, jagode). Takođe, uzimanjem hrane sa manje iskoristljivim oblikom (povrće), zajedno sa hranom bogatom gvožđem u hem obliku (meso, jaja), podstiče se apsorpcija prvog oblika.

Povezane vesti

Treba ponuditi raznovrsnu hranu, uključujući i onu koju je dete ranije odbijalo. Crvena mesa (jagnjetina, junetina) i džigerica su izvanredan izvor gvožđa.

Cink

Neophodan je za funkcionisanje imunog sistema i normalnog rasta. Neka istraživanja sugerišu da je neophodan i za razvoj normalnog ponašanja. Smatra se da dve trećine dece u drugoj godini ne unosi preporučenu količinu cinka. Meso, naročito juneće, njegov je najbolji izvor. Takođe i mlečni proizvodi, jaja i žitarice.

Povezane vesti

Kalcijum

Kosti brzo rastu tokom prve dve godine života, a to podrazumeva veliku potrebu za kalcijumom. Istraživanja su pokazala da svako treće dete uzrasta od dve godine ne unosi preporučenu količinu tog minerala, a jedan od glavnih razloga za to je unošenje veće količine sokova umesto mleka.

Prim. dr Jasminka komnenović, pedijatar-nutricionista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica