Svima je dobro poznato da hrana koju jedemo u trudnoći utiče na razvoj bebe, ali da li znate da podjednako utiče i piće koje pijete? Veoma je važno da ostanete hidrirane i da povećate količinu vode kako biste podržali trudnoću i bebu.

Pijuckanje vode može da bude jedan od najjednostavnijih koraka koje možete da preduzmete ka zdravoj trudnoći. Voda za piće:

  • Podržava vaše telo.
  • Podržava vašu trudnoću.
  • Smanjuje otok.
  • Pomaže kod zatvora i hemoroida.
  • Smanjuje urinarne infekcije.

Koliko vode za piće je potrebno tokom trudnoće?

Američki koledž akušera i ginekologa, kao i Institut za medicinu preporučuju da trudnice piju u proseku 10 čaša vode ili drugih napitaka svakog dana. Potrebe za vodom se razlikuju u zavisnosti od nivoa aktivnosti, perioda trudnoće i vremenskih uslova.

Najbolji način da utvrdite da li uzimate dovoljno vode je boja vašeg urina koja treba da bude bledo žuta ili bezbojna, a samo povremeno treba da osetite žeđ.

Voda je idealan napitak, ali mleko, sok, kafa i čaj se takođe računaju u unos tečnosti. Međutim, treba imati na umu da je sok pun šećera i dodatnih kalorija pa ga ne treba puno konzumirati. Takođe, treba ograničiti i kofein u kafi, čaju i gaziranim pićima, a trudnicama se savetuje da ne unose više od jedne šolje od 200 ml kofeina dnevno.

Trudnica, voda
Shutterstock Trudnica pije vodu

Evo koliko tečnosti je potrebno po tromesečjima trudnoće

Prvo tromesečje

Vaša potreba za vodom se povećava tokom trudnoće, tako da možda nećete morati previše da razmišljate o količini vode na samom početku trudnoće. Ali ako imate jutanje mučnine praćenje povraćanjem, treba da vodite računa o unosu vode. Vaše telo gubi vodu i elektrolite kada povraćate, što može brzo da vas dovede do dehidratacije, pa ako imate takve simptome, pijte više tečnosti nego inače tokom dana.

Drugo tromesečje

Do drugog tromesečja bi trebalo da mučnina i povraćanje budu iza vas. Uz to, kako se povećava volumen krvi, povećava se i potreba za vodom. Iako 10 čaša vode može izgledati kao težak zadatak, to je izvodljivo ako često tokom dana pijuckate vodu, umesto da pijete velike količine kada osetite žeđ. Ako vam ne prija ukus vode, pokušajte da joj dodate krišku limuna ili limete.

Trudnica, mučnina, voda
Shutterstock Trudnica pije vodu

Treće tromesečje

Vaš volumen krvi dostiže svoj vrhunac u periodu od 32. do 34. nedelje trudnoće, povećava se za 50 do 60 odsto u odnosu na period pre začeća. Zbog toga je posebno važno da ostanete hidrirani u poslednjem tromesečju, pogotovo zato što dehidratacija može da izazove lažne kontrakcije.

Iako verovatno ne morate da vodite evidenciju o unosu vode, dobra ideja je da držite flašu sa vodom pored sebe i pijete često, pre nego što uopšte i osetite žeđ.

(Yumama)