Ekstradevičansko maslinovo ulje je jedna od najboljih namirnica u trudnoći. Ono sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline koje podstiču rast deteta. Prolaze čak i u placentu i poboljšava razvoj deteta u materici. Neka istraživanja su pokazala da je maslinovo ulje odlično i za dojilje.

"Ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo da se ekstra devičansko maslinovo ulje može preneti sa majke na potomstvo tokom dojenja", rekla je autorka istraživanja, i dodala:

"Naši rezultati potvrđuju tvrdnje da ishrana obogaćena ekstra devičanskim maslinovim ulje može da promeni ili čak poveća hemijski sadržaj majčinog mleka - što ima potencijalne zdravstvene prednosti za bebe."

Zašto baš ekstra devičansko maslinovo ulje?

Majčino mleko je najbolja hrana za novorođenče jer sadrži esencijalne hranljive stvari, hormone i antitela koja štite od infekcije i metaboličkih bolesti. Dojenje pruža i mnogo kratkoročnih i dugoročnih koristi za majku, uključujući i smanjivanje rizika od raka dojke.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je lako svarljivo i pomaže u radu želuca, ali i sprečava zatvor i grčeve. Pomaže i u apsorciji vitamina D, važnog za rast beba i dece jer reguliše kalcijum. Takođe podstiče unos minerala koji je neophodan za jačanje kostiju i mišića, što deci daje dodatnu zaštitu od preloma kostiju u njihovim ranim godinama, ali i smanjuje rizik od osteoporoze u starijoj dobi.

Maslinovo ulje, trudnoća, trudnica
Shutterstock Maslinovo ulje

Maslinovo ulje snižava loš holesterol koji uveliko dobrinosi gojaznosti, koja pogađa jedno od troje dece u periodu između šest i devet godina. Zbog toga lekari preporučuju da se životinjska mast zameni ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Takođe, zabeležen je manji rizik od astme kod dece čije su majke tokom trudnoće koristile maslinovo ulje. Utvrđeno je da njihove bebe imaju razvijeniji imuni sistem i manji rizik od rinitisa i alergija.

U Italiji čak preporučuju dodavanje maslinovog ulja u adaptirano mleko kako bi se iskoristile sve njegove dobrobiti, posebno za bebe koje pate od grčeva.

(Yumama)