Jedno od najdramatičnijih stanja u pedijatriji jeste astmatični napad. Nedavno su u centru Beograda policajci pritekli u pomoć majci sa detetom (11) koje je imalo težak napad astme. Prevezli su ih u bolnicu jer majka nije znala kako da pomogne detetu, a povodom toka je pedijatar Saša Milićević otkrio šta je najvažnije da roditelji znaju ako dete doživi ovakav napad.

"To je jedno od najdramatičnijih situacija u medicini. Zaista deluje dramatično kada roditelji razmišljaju da li će dete da se uguši ili ne. Ako primetite da dete otežano diše, ako svira u plućima, ako iz nekog razloga ima upalu astme, bez obzira da li je to sa nekog rođendana, pa se tamo pušilo, promena vremena ili da je bilo u sredini sa mnogo prašine, treblo bi mu dati inhalaciju", rekao je Saša Milićević.

Doktor je zatim otkrio i kako detetu možete da pomognete u kućnim uslovima.

"Većina roditelja imaju inhalator sa obzirom da je astma postala jedna od najčešćih bolesti. Najvažnije je dati nešto iz grupe lekova koji šire disajne puteve, tkz. bronhodilatatora. Ne treba paničiti, već se treba javiti najbližem pedijatru. Detetu treba dati čaj, jer on širi disajne puteve i staviti ga u sedeći položaj, najbolje da bude malo nagnuto ka napred. Ako nemate inhalator pri ruci, može se dati lek u obliku sirupa iz grupe bronhodilatatora", savetovao je dr Saša Milićević.

STRUČNI SAVETI KAKO DA NAJBOLJE REAGUJETE AKO VAM DETE IMA GUŠENJE! Astma postaje sve češća, KORISNI SAVETI ZA LEČENJE! Kurir televizija

(Yumama/Kurir)