Osteoporoza u bukvalnom prevodu znači 'porazne kosti'. To je bolest u kojoj kosti postepeno slabe, a gustina kostiju i njihova masa nastavlja da se smanjuje. Oslabljene kosti povećavaju rizik od preloma čak i uz manju traumu. Kod ove bolesti formiranje kostiju je malo, a gustina koštane mase visok.

Osteoporoza je češća kod starijih ljudi, posebno kod starijih žena. Međutim, ponekad se osteoporoza može javiti i kod male dece zbog zdravstvenog stanja ili određenih lekova. Ovo se zapravo naziva juvenilna osteoporoza.

Formiranje kostiju kod dece počinje polako, od detinjstva do odraslog doba, obično dostiže vrhunac u kasnim dvadesetim godinama. Juvenilna osteoporoza predstavlja ozbiljan dugoročni rizik jer se javlja tokom godine rasta kostiju dece i rezultira gubitkom vršne koštane mase postignute u dvadesetim godinama.

Uzroci osteoporoze kod dece

Osteoporoza se retko javlja kod dece i adolescenata i obično je uzrokovana zdravstvenim stanjem ili lekovima koje koriste. Ovo stanje se naziva sekundarna osteoporoza. Ponekad, kada se ne može pronaći specifičan uzrok osteoporoze, dijagnoza se naziva idiopatska osteoporoza. Različiti uzroci osteoporoze kod mališana uključuju:

  • Uzimanje određenih lekova - protiv napada, raka...
  • Nedostatak fizičke aktivnosti.
  • Nedostatak vitamina D i kalcijuma.
  • Preterano vežbanje koje može da izazove prestanak menstruacije, ponekad se viđa kod atletičarki.
  • Dijabetes melitus ili problemi sa hormonom rasta.
  • Sedenje u lošem položaju.
  • Ograničena pokretljivost zbog drugih stanja - cerebralna paraliza, mišićna distrofija i povrede kičmene moždine.
  • Multifaktorski, na primer juvenilni reumatoidni artritis.
Artritis, bol, deca, doktor
Shutterstock Dečak na pregledu zbog bolova u zglobovima

Uravnotežena ishrana i redovne vežbe mogu da pomognu

Dečijem telu je potrebna redovna fizička aktivnost, kao i uravnotežena ishrana za zdrav rast. Jedna od najvažnijih stvari za decu je zdrava hrana. Svest roditelja i članova porodice o ishrani i vežbanju pomaže deci da razviju zdrave navike u ishrani i u vežbanju, koje će im biti korisne tokom celog života.

Važno je i da se fokusiramo na dnevne potrebe za kalcijumom uz pomoć proteina. Fizička aktivnost na otvorenom ima dvostruku korist, ne samo da podstiče rast kostiju i mišića, već može da obezbedi i vitamin D kroz izlaganje sunčevoj svetlosti.

Bebama je potrebno mnogo kalcijuma i vitamina D dok rastu. Mleko i mlečni proizvodi su bogati kalcijumom. U ishranu im, čim bude vreme za to, uključite pasulj i zeleno povrće, kao i proklijale leblebije. Mnogo povrća kao što su brokoli i spanać jer su bogati kalcijumom.

Spanać sa mlekom
Shutterstock Spanać sa mlekom je odlična hrana za bebe

Vežbanje je neophodno za izgradnju zdravih kostiju. Osim toga, džogiranje, fudbal i košarka čine kosti jakim i gustim, pa je takva fizička aktivnost od velike važnosti za zdravlje kostiju kod dece.

Ishrana bogata voćem i povrćem je takođe važna jer sadrži vitamin C i druge mikronutrijente kao što je magnezijum, što je neophodno za zdravo formiranje kostiju tokom detinjstva.

Juvenilna osteoporoza ako se ne leči, može da dovede do gubitka kostiju u preloma sa minimalnim traumama. Zato je važno da se pronađu potencijalni faktori rizika za juvenilnu osteoporozu i da se leči rano i pravilno.

(Yumama)