Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAK DOJKE U TRUDNOĆI: Teško se otkriva pa je bitno da reagujete na svaki simptom, a evo kako utiče na bebu u stomaku

Autor Radmila Ilić

Rak dojke u trudnoći je redak, ali se otkriva. Evo šta sve treba da znate u takvim situacijama.

 Trudnica, doktor, pregled, trudnoća Izvor: Shutterstock

Pregled dojki je od ključne važnosti za žene u svakom dobu, ali poseban akcenat treba staviti i na trudnice. Iako se ne dešava često, ali ponekad i buduće majke mogu da saznaju da imaju rak dojke. Javlja se otprilike kod jedne od 3.000 trudnica, a češće kod žena od 32. do 38. godine.

Trudnoća ne uzrokuje rak, ali hormonske promene u trudnoći mogu da dovedu do bržeg napretka bolesti.Zbog bujanja grudi u toku trudnoće, ova bolest se teže otkriva, ali je od izuzetne važnosti da svaku promenu koju primetite saopštite svom lekaru, makar ona bila i potpuno bezazlena.

Na koje promene na grudima treba da obratim pažnju?

Svi ovi znaci mogu da budu uzrokovani rakom dojke, ali i drugim stanjima, tako da ne morate odmah da paničite. Proverite sa svojim lekarom ako primetite:

 • Kvržice ili zadebljanje u dojkama ili blizu njih, ali i u predelu ispod pazuha.
 • Promenu veličine ili oblika dojke.
 • Udubljenja ili nabore na koži dojke.
 • Bradavice okrenute ka unutra.
 • Tečnost koja curi iz bradavice, posebno ako je krvava. Ako primetite mleko, to nije razlog za brigu.
 • Ljuskava, crvena ili otečena koža na dojkama, bradavicama ili areolama.
 • Udubljenje na grudima koje izgleda kao kora pomorandže.

Zašto se u trudnoći teže rano dijagnostikuje rak dojke?

Grudi obično postaju veće, osetljivije i kvrgave kod žena koje su trudne, koje su se tek porodile ili doje. Ovo se dešava zbog normalnih hormonskih promena koje se dešavaju tokom trudnoće, i one mogu da otežaju otkrivanje malih kvržica. Grudi takođe mogu da postanu gušće, pa je kod žena sa gustim grudima teško otkriti rak uz pomoć mamografa. Pošto ove promene na dojkama mogu da odlože dijagnozu, rak dojke se često otkriva u kasnijoj fazi kod ovih žena.

 Grudi, trudnica
Trudnica pregleda grudi
Izvor: Shutterstock

Pregled dojki je obavezan u trudnoći, ali i posle nje

Da bi otkrili rak dojke, trudnice i dojilje treba redovno da vrše samopreged svojih grudi, ali treba da imaju i lekarske preglede grudi u trudnoći i nakon nje. Razgovarajte sa svojim lekarima ako primetite promene na grudima koje niste očekivali ili koje vas brinu.

Testovi koji otkrivaju rak dojke

Mogu se koristiti sledeći testovi i procedure:

 • Fizički pregled i istorija zdravlja.
 • Klinički pregled dojke.
 • Ultrazvučni pregled.
 • Mamografija.
 • Biopsija.
 • Ako se pronađe rak, rade se testovi za proučavanje ćelija raka.
 Ginekolog, žena, pregled, doktor
Žena kod ginekologa
Izvor: Shutterstock

Šta se dešava sa mojom bebom ako mi otkriju rak u trudnoći?

Završetak trudnoće neće poboljšati šanse žene da pobedi rak dojke. Takođe, nema dokaza da rak šteti bebi, ali tretmani imaju rizik.

Operacija je generalno bezbedna tokom bilo kog tromesečja trudnoće. Ako je rak još uvek u ranoj fazi, vaš lekar će najverovatnije preporučiti uklanjanje sumnjive kvržice ili cele dojke. Ako ste u prvom ili drugom tromesečju, uklanjanje dojke je poželjnija opcija. Uklanjanje sumnjive kvržice je obično opcija za žene sa dijagnozom u trećem trimestru. Terapija zračenjem se obično ne započinje tokom trudnoće jer može da našteti bebi.

Tokom operacije raka dojke, hirurg će pregledati limfne čvorove da vidi da li su i oni zahvaćeni. Često će ukloniti one na kojima primete da rak može da se proširi. Ako vam je potrebna hemoterapija, lekar će obično sačekati da prođe prvo tromesečje trudnoće kako ne bi smanjio šansu da našteti bebi.

Uznapredovali rak dojke obično zahteva i operaciju i hemoterapiju, tako da je rizik za bebu veći. Odluka da li ćete se podvrgnuti lečenju ili ne može da bude veoma teška. Razgovarajte sa svojom porodicom i doktorom o tome šta je ispravno za vas.

Da li mogu da dojim bebu ako mi je otkriven rak dojke?

Nema dokaza da će zaustavljanje protoka majčinog mleka poboljšati rak. Mnoge žene sa dijagnozom mogu da doje svoje bebe, ali je bitno da porazgovarate sa lekarom kako biste utvrdili šta je najbolje i za vas i za bebu. Ako primate hemoterapiju, verovatno će vas upozoriti da ne dojite. Mnogi lekovi za rak dojke mogu da se prenesu na bebu tokom dojenja.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica