Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUŠKO IME KOJE NOSE BOŽIJI MILJENICI: Ako ga date svom dečaku, sigurno će biti jedinstven među drugarima

Autor Radmila Ilić

Ako birate ime za dečaka, sigurni smo da je ovo odličan izbor jer je divno, ima vrlo moćno značenje i nije često.

 Dete, pas, dečak Izvor: Shutterstock

Muško ime koje nosi prelepu simboliku ali nije previše popularno među današnjim roditeljima je ime Janko. Daje se sporadično, kako u našoj zemlji, tako i u zemljama regiona i sveta, pa ukoliko želite da vaš dečak nosi ime koje je veoma lepo, ali će ga sigurno razlikovati od drugara iz odeljenja, ovo je pravi izbor.

Poreklo imena Janko je na neki način dvosmisleno, te postoji nekoliko etimoloških teorija, a najpoznatija je ona koja je zasnovana na poreklu imena od staro-hebrejske reči "yohanan" ili imena "Johohana", a koje ima značenje onaj koji je rođen kao miljenik Božiji; poslat od Boga.

Druga teorija o poreklu imena Janko, navodi da je ime "duža forma" od vlastitog imena Jan ili Ian, ili pak "izvedenica" muških imena Jovan ili Ivan, odnosno Johan ili Jonahan.

Postoji i etimološka hipoteza o grčkom poreklu imena Janko, a od reči "ioannikios", sa sličnim značenjem, odnosno prevodom - onaj koji je izaslanik Gospoda ili onaj koji donosi svetlost.

Značenje imena Janko

Ovo lično muško ime nosi divna značenja, a to je: "onaj ko je poslat od Boga", "onaj koji je sluga Božiji", "onaj koji je rođen kao blaga i plemenita osoba", "junak", "borac", "častan i čestit čovek".

 Beba, dečak
Nasmejani dečak sa kapom
Izvor: Shutterstock

Nadimci i izvedena imena

Najpopularniji deminutivni oblici imena Janko su Jan; Ian; Jankec ili Jankiša, dok su imena koja su izvedena od ovog muškog imena pre svega Jovan; Jakov; Jonatan; Džonatan; Jona; Ivan; Janoš ili Jakoe.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica