Kofein u trudnoći je često tema o kojoj zdravstveni radnici razmišljaju. Iako nije zabranjen, njegov dnevni unos ipak ima preporučenu dozu. Međutim, ono što su istraživači poslednje otkrili jeste da unos kofeina može da ima veze sa nižim rastom deteta.

Konzumiranje kofeina kod majke tokom trudnoće, čak i u skromnim količinama (pola šoljice kafe dnevno), povezana je sa manjom porođajnom težinom, ispod 2500 grama. Potencijalni mahanizam je nejasan, ali je poznato da je kofein nervni stimulans koji fetus ne može da metaboliše, i akumulira se u fetalnom tkivu.

Kofein se metaboliše u paraksin za samo 3 sata kod trudnica u prvom tromesečju, sa usporavanjem metabolizma do 10 sati u prva dva tromesečja. Zbog toga su istraživači procenili da kofein i paraksantin, koji inače prolaze kroz placentu, imaju veze sa rastom deteta.

U ovom istraživanju, veće koncentracije kofeina i paraksandtina kod majke bile su povezane sa nižim rastom koji je trajao od 4. do 8. godine. Ovu povezanost pronašli su i kod majki koje su konzumirali 200 gr kofeina dnevno, što je manje od trenutno preporučenih vrednosti.

"Iako smanjenje visine i težine deteta može da doprinese povećanom riziku od prekomerne težine i gojaznosti, nismo pronašli jake dokaze za povezanost između kofeina i rizika od prekomerne težine i gojaznosti kod dece", kažu istraživači.

Trudnoća, kafa
Shutterstock Trudnica pije kafu

Naravno, treba napomenuti i da na sve utiče ishrana majke, mučnina i povraćanje tokom trudnoća i visina oca.

(Yumama)