Dobro je poznato da trudnice treba da vode računa šta unose u svoj organizam i kako to može da utiče na razvoj njihove bebe. Jedna od važnih stvari koje su u trudnoći zabranjene svakako je alkohol. Međutim, neke mame čašu vina ne ubrajaju u štetan alkohol, što je potpuno pogrešno.

Mama Natalija je priznala da je tokom trudnoće popila nekoliko čaša vina, ali i da se veruje da je baš to ostavilo posledice na zdravlje njenog sina. Ona je otkrila da je u prvoj trudnoći izbegavala alkohol potpuno, ali da je u drugoj bila opuštenija. Bilo je nekoliko trenutaka kada je popila pokoju čašu vina.

"Sećam se da sam jednom prilikom popila dve čaše, i da sam odmah osetila dejstvo alkohola. Trudnoća je bila zdrava i normalna. Rodila sam divnog dečaka, ali do šeste godine je imao nekoliko problema. Bilo mu je teško da ispravi ruke, držao bi ih pod pravim uglom", rekla je mama Natalija.

Bilo ju je sramota jer joj je sve vreme u glavi bilo to da njen sin ima probleme zbog alkohola koji je popila u trudnoći. Jednom prilikom joj je lekar rekao da sumnja da njen dečak ima cerebralnu paralizu, i da mu ona utiče na sposobnost kretanja. Slomila se i otišla je po drugo mišljene. Tada ju je lekar upitao da li je pila alkohol u trudnoći, a ona je slagala da nije.

Vino, trudnoća, trudnica, alkohol
Shutterstock Trudnica i vino

Njen dečak je započeo terapiju sa fizioterapeutom, ali još uvek nema tačnih prognoza kakvo će njegovo stanje biti u budućnosti.

"Ne postoji način da se potvrdi da su mane mog sina posledica mog korišćenja alkohola u trudnoći, ali naša uloga kao trudnica i majki je da smanjimo rizik", upozorila je Natalija i napomenula da "čaša vina ili dve tokom trudnoće nisu vredne rizika".

Istraživanja potvrđuju da pijenje alkohola, bez obzira na količinu, može da utiče na razvoj deteta. Prema novom istraživanju, otkrili su da čak i niske do umerene količine alkohola tokom trudnoće mogu da promene strukturu bebinog mozga.

Pijenje alkohola u trudnoći može da uzrokuje i poremećaj fetalnog alkoholnog spektra (FASD), koji stvara probleme sa bebinim zglobovima, kostima i mišićima.

(Yumama)