Trudnoća dolazi sa velikom listom stvari koje više ne možete da radite ili morate da smanjite, ali konzumiranje alkohola je na vrhu liste. Verovatno se sada pitate da li se ovo ograničenje odnosi na sve vrste alkohola i da li je ograničena količina vina u kasnijoj trudnoći takođe zabranjena? Takođe, kako nam praznici kucaju na vrata, mnoge trudnice se pitaju i da li smeju za novogodišnju noć da popiju malo vina?

Kada su lekari prvi put identifikovali poremećaj fetalnog alkoholnog spektra (FASD), pozvali su trudnice da se suzdrže od prekomernog konzumiranja alkohola. FASD je bio povezan sa obilnim pićem, pa se sada sigurno pitate da li to znači i da ne možete više da popijete ni jednu čašu vina na kraju radne nedelje.

Ispostavilo se da biste trebalo da pronađete druge načine da se opustite. Ne postoji bezbedan način da se pije vino ili bilo koji alkohol dok ste trudni. Dobro je poznato da je alkohol teratogen i da se ne može smatrati bezbednim za konzumiranje tokom trudnoće u bilo kojoj količini.

Vino u trudnoći i komplikacije

Vino je takođe alkohol i ne smatra se bezbednim u trudnoći, u bilo kom trenutku.

"Ako odlučite da nastavite da pijete alkohol tokom trudnoće, vaša beba je izložena riziku od poremećaja fetalnog spektra alkohola koji mogu da variraju od blagog do teškog uticaja na bebin mozak, prevremeni porođaj ili spontani pobačaj, kao i nerazvojno kašnjenje ili problemima u ponašanju", upozoravaju lekari.

Obilno konzumiranje alkohola ili konzumiranje četiri ili više pića u periodu od dva sata tokom trudnoće, povećava verovatnoću da će se beba roditi sa FASD-om. Uzimajući to u obzir, ne postoji poznata granica koliko alkohola može da bude bezbedno.

"Korišćenje alkohola u prva tri meseca trudnoće može dovesti do toga da beba ima abnormalne crte lica. Međutim, konzumiranje alkohola tokom dalje trudnoće dovodi bebu u rizik od DASD-a, problemima sa rastom i centralnim nervim sistemom, kao što su niska porođajna težina i problemi u ponašanju. Konzumirabhe vina ili drugog alkoholna zakođe povećava rizik od pobačaja ili mrtvoroođenja. Ovaj rizik se povećava što više pijete", kažu stručnjaci.

Vino, trudnoća, trudnica, alkohol.jpg
Shutterstock Trudnica pije vino

Kada mogu nastaviti da pijem vino?

Nakon porođaja, kada se pupčana vrpca preseče, više nema šanse da alkohol koji vi unesete u svoj organizam pređe kod bebe, osim ako ne dojite.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ukazuju na to da je najbezbednija opcija za mamu i njenu bebu da uopšte ne konzumiraju alkohol. Pored činjenice da je alkohol prisutan u majčinom mleku ako dojite, pijenje alkohola oštećuje i majčina čula i može vam otežati adekvatnu i bezbednu negu bebe.

(Yumama)