Uzimanje ibuprofena se ne preporučuje kada ste trudni, posebno tokom trećeg tromesečja, odnosno pred kraj trudnoće. Stručnjaci su upozorili da je uzimanje ibuprofena ili drugih NSAIL u poslednjih nekoliko meseci trudnoće povezano sa niskim nivoom amnionske tečnosti i visokim krvnim pritiskom u plućima novorođenčeta. Takođe postoji određena zabrinutost da ovi lekovi mogu da odlože ili produže porođaj i, ako se koriste u roku od nedelju dana od porođaja, povećavaju rizik od krvarenja.

Urađeno je nekoliko studija o efektima ibuprofena i drugih nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID), kao što su pune doze aspirina i naproksena, tokom trudnoće. Američka administracija za hranu i lekove pronašla je dokaze da uzimanje ibuprofena tokom trećeg trimestra može biti jako štetno za bebe.

Neki dokazi čak sugerišu da uzimanje ibuprofena u prvom mesecu trudnoće može povećati rizik od pobačaja.

trudnica-trudnoća-lek.jpg
Shutterstock Trudnica pije lek

Istraživanje koje je sprovedeno na oko 5.000 trudnica kojima su najmanje jednom prepisani nesteroidni antiinflamatori, pokazalo je da je opasnost od pobačaja 2,4 puta veća kod žena koje su dobijale nesteroidne antiinflamatore na početku trudnoće, bilo o kojoj dozi i vrsti da se radi. Ti lekovi obuhvataju naproksen, ibuprofen, diklofenak i celekoksib. Istraživanje je pokazalo da je 7,5 odsto žena koje su uzimale te lekove imalo pobačaj.

Ako vam je potreban lek za ublažavanje bolova, držite se paracetamola , koji ima dugu istoriju bezbednog korišćenja tokom trudnoće. Ukoliko je vaš bol prejak i ne reguje na pomenuti lek obavezno se posavetujte sa vašim ginekologom o tome da li smete da koristite nešto jače, jer će on najbolje ustanoviti potencijalne rizike i pripisati vam adekvatnu terapiju.

(Yumama)

.