Telo žene se tokom trudnoće menja kako bi se pripremilo za porođaj. Međutim, ono što se dešava na samom porođaju jasno pokazuju koliko je telo majke čudesno.

Prilikom vaginalnog porođaja dolazi do širenja grlića materice, pa često ćete čuti da ste otvoreni 2-3 centimetra. Međutim, tek kada se otvorite 10 centimetra, to znači da ste kompletne i da beba svakog trenutka stiže.

Medicinska sestra Sara Pringl je na svojim profilima na društvenim mrežama otkrila kako grlić materice funcioniše. Ona je pokazala model grlića koji je u početku potpuno zatvoren, a onda je pokazala i kako izgleda kompletna dilatacija, tačnije kada je žena otvorena svih 10 centimetara.

Prva faza porođaja završava se kada je žena kompletno otvorena. Nakon toga pređu u drugu fazu i mogu da počnu da guraju kako bi pomogli bebi da prođe kroz porođajni kanal i ugleda svet.

Kako izgleda otvaranje na porođaju Tiktok/midwifemama

Nije retko da tokom porođaja lekar i babica odluče da izvrše epiziotomiju kako bi vam proširili grlić, a može da se dogodi i da sam grlić pukne i da se rascepi od pritiska bebine glave prilikom izlaska. Evo kako se radi epiziotomija:

Kako se radi epiziotomija na porođaju Tiktok/midwifemama

Nakon epiziotomije ili nakon pucanja grlića, lekar će vam ušiti ranu, a evo kako to izgleda:

(Yumama)