Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTVARANJE, EPIZIOTOMIJA I UŠIVANJE SU KLJUČNE NA PRIRODNOM POROĐAJU: Medicinska sestra pokazala kako izgledaju (VIDEO)

Autor Radmila Ilić

Ove tri stvari skoro svaka porodilja doživi, a pošto ne možete da ih vidite tokom porođaja, važno je da znate kako otvaranje, epiziotomija i ušivanje zapravo izgledaju.

 Porodilja, porođaj Izvor: Shutterstock

Telo žene se tokom trudnoće menja kako bi se pripremilo za porođaj. Međutim, ono što se dešava na samom porođaju jasno pokazuju koliko je telo majke čudesno.

Prilikom vaginalnog porođaja dolazi do širenja grlića materice, pa često ćete čuti da ste otvoreni 2-3 centimetra. Međutim, tek kada se otvorite 10 centimetra, to znači da ste kompletne i da beba svakog trenutka stiže.

Medicinska sestra Sara Pringl je na svojim profilima na društvenim mrežama otkrila kako grlić materice funcioniše. Ona je pokazala model grlića koji je u početku potpuno zatvoren, a onda je pokazala i kako izgleda kompletna dilatacija, tačnije kada je žena otvorena svih 10 centimetara.

Prva faza porođaja završava se kada je žena kompletno otvorena. Nakon toga pređu u drugu fazu i mogu da počnu da guraju kako bi pomogli bebi da prođe kroz porođajni kanal i ugleda svet.

Pogledajte

00:16
Kako izgleda otvaranje na porođaju
Izvor: Tiktok/midwifemama
Izvor: Tiktok/midwifemama

Nije retko da tokom porođaja lekar i babica odluče da izvrše epiziotomiju kako bi vam proširili grlić, a može da se dogodi i da sam grlić pukne i da se rascepi od pritiska bebine glave prilikom izlaska. Evo kako se radi epiziotomija:

Pogledajte

00:10
Kako se radi epiziotomija na porođaju
Izvor: Tiktok/midwifemama
Izvor: Tiktok/midwifemama

Nakon epiziotomije ili nakon pucanja grlića, lekar će vam ušiti ranu, a evo kako to izgleda:

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica