Postoji mnogo narodnih običaja kada se žena porodi, a ovo su neka verovanja koja su se zadržala od davnina, pa do danas.

Pravilo je da 40 dana nakon porođaja u kuću niko ne dolazi, a taj period je poznat kao "babine".

Babine se odnose na porodilju, koju 40 dana, koliko traje ovaj običaj, valja čuvati od "baba" - po staroslovenskoj mitologiji zlih duhova koji obitavaju oko kuće.

Po narodnom verovanju treća noć od rođenja deteta je veoma značajna, jer tada dolaze suđenice i određuju sudbinu deteta. U nekim krajevima, dete se te noći nosilo u drugu kuću da bi izbeglo zlu sudbinu, dok se u drugim vodilo računa da dete bude čisto i uredno, te se pored njega stavljao bosiljak, pogača i drugi darovi, kako bi suđenice odredile srećniju sudbinu detetu.

Od ovog ritualnog i paganskog običaja nastalo je današnje darivanje bebe po rođenju, kada prođe prvih 40 dana i beba i majka ojačaju, steknu i povrate snagu, a prva rodbina dođe u posetu.

Porodica
Shutterstock Porodica

Da bi se porodilja i novorođenče zaštitili od uticaja zlih sila, poklanjale su se razne zaštitne amajlije magijskog sadržaja, a kao najbolja zaština sredstva smatrani su beli luk i crven konac. I danas se održao običaj da se maloj bebi vezuje crven konac ili stavi mala crvena brojanica na ručicu, protiv uroka.

U mnogim krajevima Srbije dar za majku i dete obavezno se sastojao od pogače, rakije, domaćeg soka i sitnih kolača za majku i tri poklona za dete. Pogaču bi trebalo da pripremi neko od bližnjih – majka, svekrva, sestra. Pogača se obavezno lomi s nekim ko nije oženjen ili mlađim članom porodice, a trebalo bi da ista osoba prva zagrize pogaču i da zagrižen komad ostane u bebinoj kolevci četrdeset dana.

U našem narodu postoji verovanje da, ukoliko prvi put idete u posetu novorođenom detetu, sa sobom treba poneti pitu sa sirom. Naime, ako dečak dobije pitu, za njega će se devojke čitavog života raspitivati i obrnuto – ako devojčica na dar dobije pitu biće popularna među momcima!

Porodica
Shutterstock Porodica

Kako su naši stari govorili, u dom koji je nedavno obradovan prinovom ženskog pola treba uneti i pile s glavom kako ne bi čitavog života jurila "kao bez glave".

Kada se ide na babine, ne bi trebalo zatvoriti ili zavezati torbu jer će zbog toga, veruje se, dete teško progovoriti.

Zlatan dukat u kolevci ostao je običaj i do današnjeg dana. Darivale su ga babe i dede unučićima. Ostala rodbina danas uglavnom ostavlja papirne novčanice u kolevku kraj deteta, što se baš i ne preporučuje i to iz higijenskih razloga.

Beba u krevecu
Shutterstock Beba u krevecu

(Yumama/Krstarica)