Folna kiselina - minijaturna tabletica koja je vrlo važna u trudnoći! Uzima se od prvog dana kada saznate da ste u blagoslovenom stanju, a vrlo je važna za zdrav razvoj ploda jer se veći deo njegovog razvoja dešava upravo u prvim nedeljama trudnoće.

Folna kiselina pomaže u rastu i razvoju placente, proizvodnji dodatih krvnih zrnaca koji su potrebni ženi u trudnoći, a ono što je možda i najvažnije, može smanjiti rizik od defekta mozga i kičmene moždine kod beba.

Postoji još jedan razlog zbog čega treba redovno da unosite folnu kiselinu, a to je da se ona prilično brzo uklanja iz krvi, ali kada ste trudni, nestaje čak četiri puta većom brzinom. Tako da, ako ne konzumirate hranu bogatu folnom kiselinom ili ne uzimate redovno suplemente, možete doći do deficita folne kiseline u organizmu, što i vašu bebu može dovesti u opasnost.

Hrana bogata folnom kiselinom:

- Zeleno povrće kao što su brokoli i spanać
- Pasulj
- Sočivo
- Avokado
- Neke žitarice
- Integralni hleb
- Banane i citrusi, posebno pomorandža i grejpfrut
- Mleko i jogurt

Namirnice bogate folnom kiselinom
Shutterstock Namirnice bogate folnom kiselinom

Pošto se folna kiselina ne skladišti u telu, treba svakodnevno unositi ove namirnice. Međutim, kako biste bili apsolutno sigurni da dobijate preporučenu dozu folne kiseline svakodnevno, najbolje je uzimati suplemente i pored hrane bogate njom.

Da li treba da uzimam folnu kiselinu i ako pokušavam da zatrudnim?

Ukoliko planirate trudnoću, trebalo bi da uzimate folnu kiselinu svakodnevno. Idealno bi bilo da je koristite kontinuirano 3 meseca pre nego što pokušate da zatrudnite.

(Yumama)