Ishrana doilje vrlo je važna jer od onoga što ona jede zavisi i ukus njenog mleka. Bebama neki ukusi možda neće prijati, neki će im izazivati grčeve i nadutost, pa je zbog toga bitno da se ipak povede računa o onome što majka jede.

Iako postoji mnogo bapskih priča, nema potrebe da se odričete nečega ili u potpunosti menjate svoju ishranu ako vam beba ne signalizira drugačije. Najbitnije je da pratite njene reakcije i koliko je ona zadovoljna.

Ono o čemu treba da povedete računa jeste o jakim začinima i pićima koja mogu promeniti ukus mleka. To ćete primetiti po tome što beba ne sisa kao ranije, ili je posle sisanja razdražljiva.

Postoje i namirnice za koje se pretpostavlja da izazivaju gasove, a to su: karfiol, kupus, grašak, pasulj. Međutim, istraživanje iz 2017. godine se komponente koje utiču na pojavu gasova ne prenose na majčino mleko.

Ukoliko ste ljubitelji namirnica od kravljeg mleka, tu morate obratiti pažnju. Nekoj deci ne prija kravlje mleko i mogu dobiti alergije, pa uvek ispratite da li kod bebe ima promena ukoliko vi konzumirate mlečno.

Dojenje
Foto: Shutterstock 745570315 Dojenje

Što se tiče ribe, i tu treba obratiti pažnju. Birajte onu koja sadrži manje žive jer se ona može preneti na bebu kroz mleko. Najbezbednije ribe su losos, sardina, soma, bakalar, pastrmka, inćuni i oslić.

Pored svega navedenog, ipak je važno da u svakom trenutku obratite pažnju na bebino ponašanje jer ono što nekoj bebi neće smetati i lako će svariti putem majčinog mleka, drugoj može izazvati tegobe.

(Yumama)