Molarna trudnoća ili abnormalna trudnoća javlja se kada se posteljica i plod ne razvijaju kako treba. Za nju možeze čuti i nazive grozdasta ili hidratidna mola. Retka je, a njeni uzročnici nisu sa sigurnošću utvrđeni.

Važno je da žene koje su imale molarnu trudnoću znaju da bez problema mogu ponovo ostati u drugom stanju, ali je bitno da se narednih godinu dana redovno pregledaju kod ginekologa.

Simptomi molarne trudnoće:

Iako su simptomi na početku kao kod svake trudnoće, ipak postoje znaci koji mogu pokazati da je došlo do nekih problema.

Visok hCG sa teškom mučninom i povraćanjem

Abnormalni rast placente proizvodi veće količine hormona hCG. Ovaj hormon naziva se još i hormon trudnoće i njega proizvodi placenta kada dođe do začeća. Kod molarne trudnoće vrednosti hCG su znatno veće što ujedno može dovesti i do teške mučnine i povraćanja.

* Ne zaboravite da se jake mučnine i visok HCG javljaju i kod zdravih trudnoća.

Krvarenje i tamni iscedak iz vagine

Ovaj simptom je uobičajen kod potpune molarne trudnoće. Javlja se u početku trudnoće, odnosno prvom tromesečju. Krvarenje je svetlo-crvene do tamno braon boje, a može biti praćeno i krvnim ugrušcima.

* Krvarenje može doći i iz drugih razloga, i uopšte ne mora da znači gubitak ploda.

Trudnica u toaletu
Shutterstock Trudnica u toaletu

Bol u karlici

Obzirom da u molarnoj trudnoći tkivo placente raste brže nego što je normalno, stomak u ovoj fazi trudnoće je veći nego obično, što može imati za posledicu pritisak i bol u karlici.

* Ni ovo ne mora da bude jasan znak jer veličina stomaka zavisi od žene do žene, od prethodnih trudnoća ili tipa građe.

Kako se sazna za molarnu trudnoću ako je prilično slična zdravoj trudnoći

Najčešće se otkriva na ultrazvučnom pregledu, pa ukoliko doktor vidi grozd krvnih sudova ili tkiva, najverovatnije je u pitanju molarna trudnoća.

Ukoliko se posumnja na nju, rade se analize krvi, snimak stomaka i karlice magnetnom rezonancom ili CT skener. Ovim putem će se jasno otkriti da li se radi o molarnoj trudnoći.

Žena na ultrazvučnom pregledu
Shutterstock Žena na ultrazvučnom pregledu

Prekid trudnoće i nega posle toga

Molarna trudnoća nikako ne može prerasti u zdravu trudnoću, pa kod nje obično dolazi do spontanih pobačaja. Ukoliko telo samo ne odbaci plod, doktori će je prekinuti kiretažom ili uz pomoć lekova.

Za žene koje su imale molarnu trudnoću važno je da se najmanje narednih 6 meseci prati nivo hCG hormona. Pored toga, nova trudnoća im se ne preporučuje u narednih godinu dana.

Imajte na umu da prekid molarne trudnoće nije prekid deteta u razvoju, da greška nije do vas i da možete ostati ponovo trudni.

(Yumama)