Epiziotomija je nešto što gotovo svaka prvorotka doživi na porođaju. I ne, ona ne boli i ne oseća se trenutak presecanja međice, a mnogo pomaže prilikom porođaja i rađanja bebe.

Ovo presecanje međice izvršiće lekar ili babica, a na ovaj način sprečićete i "pucanje" prilikom čega se vaša međica cepa u smeru u kom ona želi, dok kod epiziotomije se pravi rez na tačno određenom mestu i lako se ušiva nakon porođaja.

Na Instagram stranici "Tiny Hearts Education" medicinska sestra Niki Džakaz, pokazala je kako taj postupak izgleda, ali i objasnila zbog čega je ovo bolje nego da žena "sama pukne".

"Epiziotomija se izvodi kako bi sprečila ozbiljna oštećenja međice. Pucanje može značajno uticati na buduće porođaje i seksualna iskustva, zavisno o mestu pucanja i pozbiljnosti, pa ga je bolje sprečiti", napisala je ona.

Ovaj postupak se ne preporučuje rutinski, već postoje posebne situacije kada babica i lekar procene da se može izvesti.

"Potrebno je kada je sigurniji izbor za majku i bebu. Na primer, ako žena zbog visokog krvnog pritiska ne može snažno da se napne ili su lekari zabrinuti zbog bebinih otkucaja srva ili nezgodnog položaja. Možda će se epiziotomija izvršiti i ako je beba pod stresom i porođaj treba da se ubrza, ili ako je bebino rame zaglavljeno u karličnoj kosti", objasnila je Niki i dodala:

"Ako porodilja prođe kroz epiziotomiju, nakon porođaja doktor će je ušiti. Kada stigne kući iz bolnice, vrlo je važno da se to područje održava čistim i suvim, ali i da se pazi na znakove infekcije. Treba redovno menjati uložak i uzeti lekove protiv bola ako je to nužno. Bol obično dostiže vrhunac oko trećeg dana", napominje ova medicinska sestra.

(Yumama)