Ishrana tokom trudnoće je veoma važna jer, pored toga što utiče na mamino zdravlje, ona deluje i na bebicu u stomaku. Kako bismo se sveukupno osećali bolje, da bi se plod razvijao kako treba i da bi zdravlje bilo na visokom nivou, važno je da unosimo kvalitetne namirnice.

Četiri namirnice su naročito važne za trudnice i stručnjaci ih uvek preporučuju.

1. Orašasti plodovi, suvo voće

Oni sadrže proteine i kvalitetne masne kiseline, poput omega-3. Oni održavaju organizam zdravim, a hranljive čestice podstiču pravilan razvoj nervnog sistema bebe.

2. Mahunarke

Zbog vlakana koje pasulj, grašak, sočivo sadrže, veoma su zdravi i preporučije se budućim majkama. Pored toga, bodati su i folnom kiselinom i gvožđem. Ipak, ukoliko imate problema sa probavom, probajte da ih kombinujete sa žitaricama ili pripazite u kojoj količini ih unosite.

3. Jogurt

Jogurt generalno važi za ključan deo zdrave ishrane. Jedna od njegovih najvažnijih osobina jeste to što sadrži probiotske bakterije, koje podstiču pravilan rad creva. To, samim tim, znatno utiče i na imununitet.

4. Masna riba

Zbog velike količine omega-3 masnih kiselina, proteina, joda, ovakva vrsta ribe se uvek preporučuje. Jod je važan za pravilan rad štitaste žlezde.

Ovde pronađite savete nutricioniste - Kako bi trebalo da se hranite u trudnoći.

izvor: yumama