Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto trudnica ne sme da jede za dvoje: Istraživanja ističu opasnost prejedanja u drugom stanju

Gestacijski dijabetes je jedna od velikih opasnosti po zdravlje trudnice i bebe.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1226646226

Uobičajena je pretpostavka da bi žene tokom trudnoće trebalo da jedu za dvoje, ali lekari upozoravaju da bi to moglo dovesti do gestacijskog dijabetesa.

Naime, hormoni proizvedeni tokom trudnoće mogu telo učiniti otpornim na insulin - što znači da nivo šećera u krvi ostaje visok. Zato opstetričar i ginekolog, dr Gregori Ohihoin, sa nigerijskog Instituta za medicinska istraživanja, upozorava da žene treba da budu oprezne kad pretpostavljaju da mogu jesti za dvoje, prenosi The Sun.

Povezane vesti

Povezane vesti

Objasnio je da će žene tokom trudnoće iskusiti žudnju za različitom hranom i da će neke od njih takođe imati povećan apetit. Uprkos tome, tokom trudnoće trebalo bi imati zdravu i uravnoteženu ishranu, bez zavaravanja da je potpuno u redu "jesti za dvoje".

"Neke žene idu do krajnjih granica da jedu dvoje, pa se hrane nezdravo. Imaju neobuzdan apetit i jedu bez kontrole. Rezultat je prekomerna težina. Ovaj skup žena ima veći rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa melitusa i veći je rizik od otežanog porođaja", rekao je Ohihoin za Punch News.

Ohihoin je objasnio i da je kvalitet hrane koju jedete mnogo važniji od količine.

"Proteini su najvažniji za vašu bebu jer sadrže aminokiseline koje su gradivni blokovi tela. Vaše telo zahteva 20 različitih vrsta aminokiselina. 12 ih proizvodi telo (ne-esencijalne aminokiseline). Ostalih osam mora osigurati hrana koju jedete", dodao je.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica