Mnoge mame se pitaju da li mogu da jedu sladoled u trudnoći.

Odgovor je i da i ne.

Šta kažu stručnjaci?

Postoje tri vrste sladoleda i za svaki važi drugačije pravilo.

Stručnjaci kažu da su sladoledi koje kupite u prodavnici sasvim u redu za upotrebu u trudnoći. Oni su napravljeni od pasterizovanog mleka i jaja, pa nema rizika od salmonele.

Ipak, obratite pažnju na sladolede na točenje. Pošto su iz aparata, postoji mogućnost da u sebi sadrže listeriju.

Treća vrsta je domaći sladoled. Ukoliko je u receptu naglašeno da koristite živo jaje, budite obazrivi. To možete uraditi samo ako ste sto posto sigurni da su jaja dobra. Takođe, možete recept promeniti i potpuno izbaciti jaja.

Kada ste u restoranu, uvek pitajte da li je domaći sladoled. Ako jeste, zamolite za informaciju da li u njemu imaju jaja i kako su pripremljena.

Ipak, imajte na umu da sladoledi nisu najzdravija užina, jer sadrže veću količinu šećera i masti.