Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HOĆE LI MOJA TRUDNOĆA BITI ISTA KAO MAMINA? Promene neće biti identične, ali na ovih 5 stvari geni mogu da utiču!

Mnogo puta ste čuli da će vam trudnoća ličiti na maminu. Pogledajte da li je to tačno.

 da li trudnoca lici na maminu_1536155192 Izvor: Shutterstock

Ono oko čega se svi možemo složiti jeste da je trudnoća poptuno nepredvidiva. Naravno, to ne mora značiti da devet meseci sedite i pitate se šta će vas zadesiti.

Možda će vas zanimati

Mnogo puta ste čuli da žene imaju trudnoću vrlu sličnu kao njihove majke. Imajte na umu da trudnoća ne može biti ista, ali ipak, neke stvari zaista mogu biti povezane i geni mogu imati uticaja.

1. Jutarnje mučnine

Ovo ima veze sa hormonima i skakanjem i padanjem šećera u krvi, usled prilagođavanja tela na bebin dolazak. Obično se javljaju u prvom trimestru, a završavaju se negde do 13, 14. nedelje. Mnogi veruju da genetika utiče na to kako ćemo reagovati na te hormonske promene.

2. Strije

Hidratacija je ovde ključna, a to da li će vam strije ostati može imati veze i sa genima. Tako je - pogledajte da li vaša majka ima strije, verovatno ćete imati sličnu situaciju. Genetika ima uticaja na elastičnost kože.

3. Mentalni oporavak posle porođaja

Ako ispitujete mamu kako joj je trudnoća izgledala, pitajte je i o oporavku. Studije su pokazale da se u čak 15 posto slučajeva depresije javi i kod ćerke, ako ju je majka imala. Ipak, nemojte se odmah vezati za mamino iskustvo. Njene okolnosti rađanja i način života, kao i stanje svesti u tom trenutku, ne moraju biti iste kao vama.

4. Prevremeni porođaj

Mnogi smatraju da se rizik od prevremenog porođaja 30-40 posto povećava ako je i vaša imala isti problem. Na ovo može uticati barem 6 gena.

5. Velika beba

Genetika ima uticaja na to koliku ćete bebu roditi, pa promislite o tome kakve gene nosite.

Pre nego što se zabrinete ako je vaša mama imala težak i komplikovan porođaj, postoje mnogo važnije stvari na koje treba da obratite pažnju - imate li istu karlicu kao mama, kakve je preporuke od lekara ona dobijala, da li ste iste garđe kao mama.

Najbolje bi bilo da od mame čujete konkretne savete o tome šta je njoj pomoglo, kakoi je ona disala na porođaju, šta joj je bilo najkorisnije tokom oporavka posle porođaja ili prilikom jutarnjih mučnina.

Iako vam mamina trudnoća može dati neki nagoveštaj, ne mora značiti da će vaša identična. Imajte na umu da je od njenog porođaja prošlo mnogo vremena i promena.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica