Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova soba za školarca

Brižljivo razmatranje organizacije sobe za dete koje polazi u školu, podjednako je uzbudljiv posao za malog školarca i roditelje!

Da bi dete u svojoj sobi zaista uživalo, veoma je važno da zajedno sa roditeljima učestvuje u dizajniranju i opremanju sobe u kojoj će da uči i provodi vreme.

Preuređenjem dečje sobe ili dela stana, u prostor koji će da služi za učenje, još jednom se potvrđuje koliko je polazak u školu važan trenutak u životu svakog deteta. Bez obzira da li ono prvi put dobija svoju sobu ili je deli sa ostalim ukućanima, sada započinje nov životni period. Jedan deo stambenog prostora treba da se odvoji za radni kutak ponosnog školarca, u kome će biti smešten radni sto sa fiokama, police za knjige i sveske, mesto za torbu...

Jelena Milinković, diplomirani inženjer arhitekture, smatra da prostorom treba da dominira red, kao i da soba bude prilagođena detetu, kako bi imalo doboljno prostora za obaveze koje donosi škola, ali i za omiljene aktivnosti.

- Trebalo bi da se stvori mirna, opuštajuća atmosfera, koja je inspirativna za nove školske «pohode». Dobro je da ima što više fioka, polica ispod i iznad radnog stola - koje treba postaviti tako da su detetu na dohvat ruke. Soba za školsko dete ne mora da podrazumeva klasično ređanje komada nameštaja uz zid. Prostor može da se «razbije» policama ili dijagonalnom pozicijom stola, naslonjenim na bočnu stranicu kreveta.

Kako najbolje organizovati sobu za školarca?

- Funkcionalna organizacija je osnova za uređenje. U sobi za školsko dete je, pre svega, potreban veliki radni sto, zatim dovoljan broj otvorenih i zatvorenih polica, set fioka sa točkićima... Raspored nameštaja uslovljava oblik sobe, kao i položaj vrata i prozora.

Ako je soba velika, radni deo može da se odvoji od spavaćeg vizuelnom pregradom: otvorenom policom ili zavesicama-perlicama za devojčice

Krevet treba postaviti uz «najmirniji» zid, ali tako da uzglavlje ne bude ispod prozora, niti iza vrata. Dobro je da krevet bude klasičnih dimenzija - dužine 190 ili 200 centimetara, jer dete brzo raste. Plakar takođe treba da bude što veći, a dobar izbor je američki plakar zanimljivog dizajna.

Kakav radni sto treba izabrati za školarca?

- Što veći sto, to bolje! Veličina radnog stola iznosi minimalno 100x70 centimetara, ali je bolje da bude veći. Sto, čija je radna ploča 150 centimetara, idealan je, jer kasnije na njemu može da stoji monitor od kompjutera ili laptop. Nije loše da ploča bude postavljena celom dužinom zida, tako da se pretapa u plakar u uglu, a da se ispod radne ploče naizmenično ređaju otvorene i zatvorene police, fioke na točkićima... Sto može da ima i dodatnu radnu ploču sa nogarom na kome je točkić, koja se u «G» izvlači ispod osnovne ploče, čime se dobija dodatna radna površina. Veliki sto omogućava da, kada je potrebno, roditelji zajedno sa detetom rade domaće zadatke, a i pruža priliku mališanu za timski rad sa drugarima iz škole.

Što jednostavnije – to boljeDa bi prvak što lakše sedao za radni sto, on ne bi trebalo da bude od tamno bajcovanog masivnog drveta sa teškim, umetnički rezbarenim stranicama, već krajnje dečji sto. Danas se radni stolovi uglavnom prave od univera i medijapana, ređe od punog drveta, mada se koriste i stolovi sa metalnim nogama i pločama od kaljenog stakla, što nije preporučljivo za ovaj uzrast.

Da li su praktičniji stolovi koji imaju pravougaonu radnu ploču ili oni koji su krivolinijski, «nepravilno» sečeni?

- Ako su roditelji u mogućnosti, bolje je da ploča radnog stola bude krivolinijski sečena, tako da prati položaj sedenja. Ukoliko nema mogućnosti za to, dobro je da bar ivice stola budu zaobljene. Sto sa zaobljenom pločom u vedroj boji može da dominira dečjom sobom i da se takvim akcentom prevaziđe sterilna, umerena priča.

Gde je najbolje postaviti radni sto?

- Pozicija stola je definisana prirodnim izvorom svetlosti. Najbolje je da sto bude pored prozora, postavljen tako da, ako je dete desnoruko, 

Kako god da uredite sobu, treba ostaviti mesto za igru - centralni prostor sobe sa udobnom prostirkom, jer je reč o detetu koje još uvek želi i treba da se igra

svetlo pada sa leve strane i ne stvara senku dok piše.

U malim sobama se sto najčešće postavlja ispod prozora, ali treba voditi računa o mogućnosti otvaranja prozora, visini radijatora i parapeta (bočni zidić prozora, u koji je «uglavljeno» okno). Dobra pozicija stola je i usred prostorije, kada je sto samo bočnom stranicom naslonjen na zid. Na taj način, radni sto postaje dominantan u sobi i pruža mogućnost da više dece sedi za njim.

 Pored radnog stola, potreban je i prostor za odlaganje školskog pribora. Kako iskombinovati police, komode?

- Mesto za odlaganje stvari može da bude jednim delom američki plakar, ako u sobi ima mogućnosti za takav orman, kao i police na zidu, komode na točkićima, fioke ispod kreveta... 

Komadi nameštaja koji su na točkićima sa kočnicom, omogućavaju deci da sama promene funkciju sobe. Ako je komoda za odlaganje sveski, koja stoji ispod stola - na točkićima, može da bude i «klub sto» kada dođu drugari. Sve veći broj raznih okova za police omogućava da i one «klize» po zidu, čime se dobija na funkcionalnosti, ali i atraktivnosti prostora. Naravno, treba voditi računa da svi komadi nameštaja budu ukomponovani u dizajn sobe.

Šta je još potrebno u sobi jednog đaka?

- Stolica je važan element nameštaja, jer u ovom uzrastu treba da se vodi briga o držanju kičme. Dobro bi bilo da je podesive visine, a kriterijumi za izbor bi trebalo da budu kvalitet i udobnost.

Pored stola i stolice, obavezan deo opreme sobe za đaka je i stona lampa. Jaka radna lampa treba da «baca» svetlost sa leve strane, ukoliko je dete desnoruko, i obrnuto.

Soba malih dimenzijaU malim sobama je interesantno rešenje kada se radni kutak nalazi na podestu (platformi), ispod koga se izvlači krevet kao fioka. Na podest se dete penje pomoću jedne ili dve fioke stepenice, a radni sto može da bude do zida, sa obaveznom zaštitnom ogradom. Ovakvo rešenje se obično nalazi u uglu prostorije, pa preostala dva zida mogu da se «popune» raznobojnim policama.Ako je u maloj sobi dečji krevet podignut na sprat, do koga dete dolazi pomoću par stepenika-fioka, radni prostor može veoma lepo da se ušuška u prostor ispod kreveta.

Kako osmisliti prostor za učenje u malom stanu, u kome dete nema svoju sobu?

- Ukoliko je kutak za učenje u zajedničkom prostoru - dnevnoj sobi, možete da ga odvojite slobodnom policom, koju ćete da postavite usred prostora. Ili sa draperima, eventualno panelnim zavesama. Deci je potreban mir da bi se fokusirala na učenje, ali i roditelji imaju pravo na svoj deo dnevne sobe.

Kada se završi uklapanje potrebnih komada nameštaja, trebalo bi razmisliti i o dizajnu sobe, o njenoj estetici. Koji su vaši predlozi?

- Kod nas se, najčešće, tri neophodna elementa đačke sobe: sto, krevet i orman prave od univera drvnog desena, a frontovi u nekoj od jakih boja. Uglavnom se odabira plavo za dečake, a crveno ili narandžasto za devojčice, dok se komadi nameštaja poređaju uz zid.

Ipak, dizajn dečje sobe je mnogo više od toga. Treba uklopiti obradu poda, zidova, detalje, slike... sa svim komadima nameštaja. A treba misliti i o potrebama i navikama mališana. Jer, deca su različita. Neka su urednija, mirnija, druga hiperaktivna - i to treba uzeti u obzir prilikom dizajniranja sobe. Mirnijoj deci treba više jarkih boja, a «bržoj» deci minimalan broj elemenata, da bi se zanimala jednom stvari i lako sredila sobu. Dobro je da se dete uključi u odabir boja za sobu.

Milica Gacin

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica