Kada su Ksavijer, Remington i Džejd Estes sekli svoju zajedničku rođendansku tortu, brojevi na vrhu su govorili 20, 16 i 12. Ali, dodatni set pojedinačnih figura na torti ukazivao je na njihovu "tehničku" starost od 5, 4 i 3 godine. Trio, dva brata i sestra su rođeni 29. februara 2004., 2008. i 2012. godine  i oni su takozvani „skakači“ zbog rođendana u prestupnoj godini. Prestupni dani, koji se dešavaju svake četiri godine, ponovo kalibrišu kalendar tako da se uzima u obzir 365 dana i skoro šest sati potrebnih Zemlji da se okrene oko Sunca.

Poznato je da se ovakav sastav porodice Estes desio još samo starijoj porodicu u Norveškoj. Heidi, Olav i Leif-Martin Henrikson — rođeni 1960, 1964. i 1968. godine — drže Ginisov svetski rekord za većinu braće i sestara rođenih u uzastopnim godinama prestupnog dana.

„Nismo se trudili da se prijavimo jer nije sve u tome da budemo prvi“, našalila se Luiz Estes, mama Ksavijea, Remingtona i Džejd, za Business Insider.

Deca Estes misle da je njihov status skakača kul

Ipak, rekla je, njena deca su se "izvukla" iz svoje situacije. „Oni misle da je to prilično kul, smejali su se činjenici da ove godine navršavaju 5, 4 i 3 godine — iako zavisi od toga ko broji. Imaju izuzetno jaku vezu jer imaju isti, neobičan rođendan", rekla je majka petoro dece.

Estes je upoznala svog muža Davida na Univerzitetu Brigam Jang 2000. godine. Venčali su se tri godine kasnije. Ksavijer, koji je trebalo da se rodi 1. marta 2004, rođen je dan ranije.

„Kada mi je pukao vodenjak, David je bio uzbuđen jer je bila prestupna godina“, rekao je Estes. "Ali bila sam samo umorna i spremna da idem da se porodim, bez obzira na datum, i sve dok su svi bili bezbedni."

Ksavier je rođen u 2 sata ujutro u nedelju, 29. februara. Osoblje u bolnici je obeležilo ovu priliku tako što je njegovim roditeljima dalo jedinstveno dizajniranu čestitku za obeležavanje tog datuma.

„Bilo je veoma zabavno jer je svuda po njoj bilo žaba “, rekla je Estes. "Svi povezuju prestupni dan sa žabama."

Par je dobio drugog sina Ksandera u julu 2006. Treću bebu, Remingtona, začeli su u proleće 2007. godine.

„Uvek sam žella da mi deca budu blizu, tako da sam imala sreće“, rekla je Estes. „Sećam se da sam rekla Dejvidu da bismo mogli dobiti još jednu bebu u prestupnoj godini ako zatrudnimo otprilike u to vreme, ali nikada u milion godina nisam očekivala da će se to dogoditi.”

Rečeno im je da Remington treba da dođe u utorak, 4. marta 2008. Držali su palčeve da stigne ranije. "Naravno, rođen je u petak, 29. februara".

Mama je mislila da je završila nakon što je dobila 4 dece

Rekla je da je Ksavijer, koji je tog dana napunio 4 godine — ili godinu, ako se računa po prestupnim — bio posebno oduševljen što je dočekao svog brata, verujući da je on „još jedna rođendanska poslastica“.

Estesovi su u decembru 2009. dobili četvrtog sina Silija i, prema rečima majke, mislili su da je njihova porodica kompletna.

Rekla je da je mislila da se David (49) šalio kada je predložio da pokušaju da dobiju peto dete u proleće 2011. - nadajući se da bi ono moglo biti rođeno na povoljan datum 29. februara 2012.

"Rekla sam, 'Prvo, ako pokušamo da to uradimo namerno, to se neće desiti, a drugo, to bi značilo petoro dece. Šališ se?'", rekla je ona,
Ipak, došla je na ideju nakon što je David ponudio podsticaj. „Rekao je: „Šta ako je ovaj put devojčica?“

Odmah su zatrudnele, a termin je bio u subotu, 24. februara 2012. Međutim, Estes je rodila ćerku Džejd pet dana kasnije — 29. februara. „Nikada ranije nisam kasnila sa porođajem, pa je doktorka odlučila da me porodi", rekla je.

Srećan događaj doveo je do njihovog pojavljivanja u međunarodnim medijima . „Osećali smo se pomalo kao poznate ličnosti“, rekla je Estes. Rekla je da uživaju da zadirkuju ljude govoreći da imaju 5, 4 i 3, a ne 20, 16 i 12 godina.

Estes je rekao da su skakači veoma individualni

Kada nije prestupna godina, Ksavijer, Remington i Džejd slave rođendane svakog 28. februara. „Imaćemo veliku zabavu“, rekla je Estes. Naravno, najupečatljivija druženja dogodila su se u prekretnicama 2016, 2020. i 2024. godine. Ovogodišnja proslava održana je na Dan predsednika u crkvenoj sali u rodnom gradu Estesa, Pejsonu, Juta. Prisustvovalo je više od 40 ljudi.

„Deca su imala odvojene pinjate za sebe i svoje prijatelje“, rekla je Estes. Ksavijer je izabrao lamu, Remington je odabrao Minekraft , a Džejd je odabrala crvenu čili papriku. Torta je bila ukrašena likovima iz Marvela. „Svi su oni navijači“, rekla je Estes.

„Rekli smo im — zajedno sa njihova dva brata — da su izuzetno dragoceni i posebni.“

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Igranje s vodom razvija bebinu motoriku TikTok/laurenroseee26x