Jedna mama prenela je svoje iskustvo ranog majčinstva koje nije planirala, a koje joj je donelo mnogo zrelosti, saznanja i ljubavi koju nije ni sanjala.

“Saznala sam da sam trudna sa sinom neposredno pre nego što sam napunila 26 godina. U to vreme nisam imala svoj stan, radila sam na pola radnog vremena i imala sam oko 300 dolara na bankovnom računu. Nisam imala nikakvu imovinu osim što sam posedovala svoj automobil, i nisam bila u idealnoj poziciji da imam bebu.

Tada nisam imala druge prijatelje koji su bili roditelji i osećala sam da jednostavno nisam spremna da postanem mama. Ali sada kada moj sin ima 10 godina, a ja sam prešla pola puta da on bude punoletan, zaista mi je drago što sam ga imala kad sam bila mlađa.”

Podsetila sam sebe da budem prisutna

“Kada je moj sin bio mali, ponekad sam se osećala kao da sve propuštam. Ali kada se rodio, bila sam ispunjena ovom suštinskom mudrošću da njegove faze sazrevanje neće trajati večno. Podsećanje sebe da usporim, budem prisutna i uživam u njegovim mlađim godinama uvek mi je pomoglo da prevaziđem strah da ću propustiti da radim stvari koje bih inače radila da nisam roditelj. Kada je bilo trenutaka kada sam poželela da mogu lako da izađem na sastanak ili da krenem na veliko putovanje, rekla sam sebi da bi te stvari mogle doći kasnije. Ono što nisam želela da propustim je on, moj sin.

Bila sam i u boljoj formi

“Upravo sam napunila 37 godina. Iako znam da sam još mlada, definitivno počinjem da osećam svoje godine. Jednog nedavno, jednog jutra sam se probudila, a kuk me je zaboleo bez ikakvog razloga. Gledam u svoje bliske prijatelje, koji doživljavaju slične nevolje i bolove, i pitam se kako se nose sa jurenjem za mališanima povrh toga. Osvrćući se na to koliko sam postigla kao mlada samohrana majka, nisam sigurna da bih mogla da uradim isto da sam imala novorođenče u ovom uzrastu.”

Niko nikada nije spreman

“Jedna stvar koju sam primetila je da bez obzira koliko godina imate ili gde se nalazite u svom životu, niko nikada nije zaista „spreman“ da postane roditelj. To je nešto što shvatite dok se dešava, a meni se upravo to dogodilo. Tokom trudnoće i prve godine mog sina, veoma sam brzo rasla. Naterao me je da poželim da budem najbolje što sam mogla da budem, jer sam želela ono što je najbolje za njega, i tako sam prihvatala izazove kako su se pojavljivali.”

Shvatila sam šta želim da radim

“Mislim da ne bih shvatila šta želim da radim sa svojim životom da nisam dobila sina kada jesam. Nakon što se rodio, shvatila sam dve stvari. Prvi je bio da sam želela da mu pokažem da je moguće imati posao u kome uživaš. Drugi je bio da sam želela da budem na raspolaganju da provodim vreme sa njim pre i posle škole, kao i vikendom. Tako sam diplomirala i postala učiteljica, što mi je omogućilo da budem kod kuće kada je i on bio. Znala sam da će moj život kao pisca doći kad on bude stariji, i imala sam sva ta leta slobodna.”

Kada si roditelj, sve izgleda drugačije

“Kada sam postala mama, sve sam videla drugačije. Dok sam gledala svog sina kako raste, videla sam svet iz njegove perspektive — kako je sve bilo veličanstveno, ali i koliko je teško. Promenio se i moj odnos prema vaspitanju i mogla sam da saosećam sa svojim tatom, koji je takođe bio samohrani roditelj. To što sam postala roditelj pomoglo mi je da se osećam povezano sa drugim ljudima, jer sam videla da je ono što ljudi žele za sebe i svoju decu često isto.

Kada moj sin završi srednju školu, imaću 44 godine. Ako i dalje želim, moći ću da idem na ta daleka putovanja ili da se bavim karijerom. Jednom sam mislila da je čekanje da uradim ove stvari kasnije, žrtva ali znam da to doživljavam kao blagoslov. Kada moj sin poraste, biću još prilično mlada i u formi, ali ću takođe biti mudrija nego što sam bila u svojim dvadesetim. Lekcije koje ću naučiti iz roditeljstva zapravo će obogatiti iskustva koja sam ostavila na čekanju.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore