Kakvu ulogu ima muškarac u podizanju dece, kako to utiče na formiranje njihove ličnosti, samopoštovanja, uspeha u životu i šta učiniti ako dete nema priliku da komunicira sa ocem, govori psiholog Marina Arkhipova za portal noviteroditeli.bg.

Uvreženo je verovanje da je otac neophodan u podizanju sina, da će njegov uticaj pomoći dečaku da razvije snažan karakter, volju, disciplinu i veštine samoorganizovanja. Ako otac poseduje ove korisne osobine, on je zaista sposoban da bude uzor.

I ne samo za sina, već i za ćerku. Na kraju krajeva, govorimo o univerzalnim kvalitetima koji pomažu svakoj osobi da postigne uspešnije samoostvarenje u životu i efikasnije komunicira. Naravno, odnos oca prema sinu je drugačiji od onog sa ćerkom.

U predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu dečaci često kopiraju oca: njegove navike, manire, reči, čak i hobije, jer žele da budu "kao tata". I ako pažljivo posmatra dečaka, može da pokaže one kvalitete koje želi da usadi svom sinu. Tako će lakše usvojiti model muškog ponašanja. Važno je ne odlagati. Jer u adolescenciji autoritet odraslih obično opada i postaje znatno slabiji od njegovih prijatelja.

Tatin odnos sa ćerkama se obično razvija drugačije. U komunikaciji sa ocem, devojka stiče iskustvo u komunikaciji sa pripadnikom suprotnog pola. Otac mora da nauči svoju ćerku da štiti lične granice, sledi svoje principe, održava samopoštovanje i prihvata komplimente.

I dečacima i devojčicama je potreban otac pun ljubavi i brige. Ali važno je zapamtiti da zadatak oca nije da zaštiti dete od svih poteškoća, već da ga nauči da ih sam savlada.

Formira sistem vrednosti
U krugu najbliže rodbine – roditelja, bake i dede – dete gradi svoje prve predstave o modelu porodice, o odnosu muškarca i žene. Zadatak oba supružnika je da stvore topao, poverljiv, harmoničan odnos gde vlada uzajamno poštovanje, razumevanje i briga jedno o drugom, gde je važno svačije mišljenje i gde svako može da računa na podršku i razumevanje. I gde svako ima kućne obaveze uzimajući u obzir snage i mogućnosti.

Ako takav porodični model uđe u um deteta i postane norma, onda će u budućnosti najverovatnije graditi odnose sa suprotnim polom na osnovu ovih vrednosti.

Podsticaj za razvoj sposobnosti
Često je otac taj koji uključuje dete u igre na otvorenom, pomažući mu da se fizički razvije. Zajedno igraju loptu, badminton, stoni tenis i voze bicikle. U mnogim slučajevima otac je taj koji dete upisuje na sport. Obično muškarac razmišlja o interesovanjima, sposobnostima i mogućnostima deteta i može ih objektivno proceniti. Ponekad očevi podsvesno pokušavaju da usmere sina na njegov omiljeni sport, profesiju, hobije.

Ovo može postati predmet porodičnog sukoba, posebno kada dečak uđe u adolescenciju. Dobro da tata shvati da njegov sin ima svoj put u životu. Možete ga upoznati sa zdravim načinom života, ali ga treba pustiti da radi na svoj način.

Neka sin sam izabere sport ili tim u kojem želi da učestvuje
Važno je da bude podržan i da mu se daju uslovi da razvija svoje sposobnosti. Tata ga može pohvaliti i ohrabriti čak i za mala dostignuća, podići mu samopoštovanje, podržati ga kada ne uspe i samo mu pokazati da veruje u njega.

Otac može pomoći detetu da se razvije ne samo fizički, već i intelektualno i kreativno. Uveče igrajte društvene igre, šah, svirajte gitaru, pravite makete aviona ili automobila. Zajedničke aktivnosti ne samo da razvijaju dete, već formiraju poverljiv odnos roditelj-dete.

Emocionalna podrška
U mnogim slučajevima dete povezuje oca sa fizičkom snagom, a samim tim i sa sposobnošću da ga zaštiti.
Kada vaš sin ili ćerka zatraže pomoć, ostavite sve po strani i slušajte. Ako vam se problem čini manjim, nemojte mu reći da je to glupo. Dete se može emocionalno zatvoriti i izgubiti poverenje u vas. Ponudite mu da zajedno razmislimo da li će ova situacija koja ga brine biti važna za 10 minuta, 10 dana, 10 godina?

Razgovarajte o tome šta možete da uradite da biste rešili problem. Razgovarajte o tome koje su opcije dostupne i kakve bi posledice mogla biti svaka odluka. Važno je da i sin i ćerka osećaju da pored sebe imaju snažnog i mudrog oca.

Ako je porodica sa jednim roditeljem
Ako dete nema priliku da komunicira sa ocem, onda drugi odrasli muškarac - rođak: deda, ujak ili čak stariji brat, može postati model muškog ponašanja. Ponekad ovu ulogu preuzima trener ili neki učitelj.

BONUS VIDEO:

Gde beba najviše voli da spava TikTok/qbonmike

(Yumama/T.A.S.)