Iako beba formira svoj karakter još u prvih pola godine života, on ne ostaje nepromenljiv jer na njega utiču brojni faktori.

Najbitnije je okruženje, ako je ono nepovoljno s vremenom i najveselije dete može postati uplašeno i povučeno. S druge strane ako je okruženje povoljno ono će otvoriti i najvećeg stidljivka. Zato je važno obratiti pažnju na ponašanje deteta dok je još jako malo i polako, nenametljivo i postepeno uticati na njega.

Kako prepoznati karakter kod deteta?

Ako je dete jako vezano za mamu

Vaša beba voli da je stalno u naručju, stalno vam je u krilu i drži vašu odeću. Može zaspati amo kao ste vi pored njega, čim se pojavi neka druga nepoznata osoba, trči prema vama kako bi pronašlo utočište.

Kakvo će biti?

Pogrešna je zamisao da su ove bebe mamine maze i da se nikada neće odvojiti od vas. One su samo jako oprezne i ne vole promene. Učite vaše dete od malih nogu da budu samostalniji, ali nemojte imati radikalne poteze. Za početak je ostavljajte sa bakom, dekom ili nekom osobom koja joj je draga. Nemojte ih ostavljati na više od pola sata nego postupno produžujte vreme razdvojenosti. U početku će se buniti i plakati, ali s vremenom će se prilagoditi.

Ako vam je beba mirna

San svake mame je da beba bude mirna, sretna i zadovoljna, retki su primeri da vam dete takvo bude od rođenja. Ako je mirna gde je god ostavite, ako ima dobar apetit, ne buni se kada treba spavati isključivo govorimo o smirenoj osobi koja se upušta u rizične situacije.

Kakva će biti?

Vrlo je verovatno da će takva ostati i kad poraste, ali treba voditi računa o tome da se takva beba ne formira kao ličnost koja je spremna prihvatiti težu stranu života. Zato je odmalena ohrabrujte, pevajte joj pesmice, podstičite je da prevaziđe strahove. Takođe, kupujte joj igračke koje podstiču fizičku aktivnost i trudite se, koliko god je to u vašoj moći da aktivno učestvuje u svim igrama. Na taj način moći ćete uticati na angažovanost deteta, odnosno sprečiti ga u tome da samo stoji sa strane.

beba jede keks.jpg
Shutterstock Devojčica jede keks

Ako vam beba nikada ne miruje

U pokretu je od jutra do mraka, spava vrlo malo, tek toliko da "napuni baterije", a onda sve ispočetka. Kad joj je dosadno, svima će to bučno dati do znanja jer ovakva beba mora stalno izazivati. U stanju je hiljadu puta baciti igračku kako bi proverila hoće li svaki put pasti. Takođe, svaki put će tražiti da joj tu igračku podignete sa poda. Što se fizičkog razvoja tiče, ovakva beba je u svemu prva. Ona počne sediti sa šest meseci, prevrće se preko glave sa sedam meseci, a prohoda već sa 11 meseci. Ne prihvaća "ne" kao odgovor i uvek zna tačno šta želi. Ovakvu djecu je teško ukrotiti, ali nije nemoguće.

Kakva će biti?

Dovoljno ju je od najmanjih nogu učiti šta se sme, a šta ne sme. U suprotnom bi, kad poraste, mogla imati problema sa poštovanjem društvenih pravila.

Ako stalno voli da bude u centru pažnje

Ova beba se stalno smeje,pruža ruke svima koji je žele uzeti u naručje. Voli biti u centru pažnje i traži da učestvuje u svakoj aktivnosti kojom se bavi. Beba šarmer se vrlo lako uklapa u sve sredine, voli društvo i sa oduševljenjem se igra sa drugom decom. Nije škrtica, rado deli igračke i ne podnosi samoću. Nemojte je ostavljati samu i ne očekujte da će se igrati s igračkama.

Kakva će biti?

Čitajte joj bajke, pokazujte slike, gledajte zajedno crtane filmove i puštajte joj muziku. Samo na taj način će beba biti srećna, a kad poraste imaćete nekog ko će uvek znati kako da vas nasmeje.

Ako voli da je sve po njenom

Ovo je definitivno beba koja je još u stomaku znala što hoće, a što neće. Kad neće spavati, možete se postaviti na trepavice, ali ona neće spavati. Ako se ona ne želi nositi, vrištaće i plakati dok je ne spustite. Ako nije gladna, neće jesti pa makar joj ponudila i najomiljenije jelo.

Kakva će biti?

Dobra vest je da se ovakve bebe drastično menjaju kad počnu dolaziti u kontakt sa drugom decom. Tada se u njima smanjuje lični nagon, a pojačava društveni. Postaju mnogo umereniji u svojim željama i mnogo pogodniji za "oblikovanje". Kod ovakve bebe važno je da roditelj ima jasan i odlučan stav od samog početka, jer ako beba oseti da može manipulisati, radiće to i kad poraste.

(Yumama)