Zašto bi se tata mogao osećati napušteno nakon rođenja bebe? Obično se to događa pre prvegodine života i malo kasnije, a evo šta je važno kako bi se ovakva situacija izbegla.

Važno je da otac aktivno učestvuje u brizi o bebi. Do treće godine, deca često traže i imaju isključivi odnos sa svojim majkama. Zbog čega se očevi osećaju pomalo neprijatno i izostavljeno.

Zašto se javlja ovaj neželjeni efekat?
Sa rođenjem bebe, majka počinje da igra centralnu ulogu u životu mališana. I ovo je prirodan proces, jer novorođenče instinktivno očekuje hranu i negu od nje.

Tokom dojenja ova veza postaje još jača. U praksi, majka je ta koja uglavnom ima fizičku vezu - od hranjenja do utešnog milovanja noću.

Do godinu dana deca se osećaju kao jedno sa majkom i ne shvataju da su posebna osoba. U ovim prvim mesecima otac prvenstveno igra sporednu ulogu svom partneru u svim onim praktičnijim aspektima. Može pomoći, uključiti se u noćno buđenje i uspavljivanje bebe i tako sačuvati nagomilavanje prevelikog umora kod majke. Ali to ga ne čini istom celinom za bebu kao što oseća prema drugom roditelju, piše noviteroditeli.bg.

Kako otac može postati važan za dete
Kako se otac ne bi osećao potpuno odbačenim, ogorčenim i napuštenim, dobro je aktivno učestvovati u brizi o bebi. Na taj način će dete postepeno početi da shvata da ga čuvaju ne jedna, već dve osobe.

Šta konkretno otac može da uradi? U stvari, mnoge stvari. On je zaista izuzetno važan za porodicu i kada to shvati, smiriće se i osećati se da je na pravom mestu.

Otac, na primer, može biti odgovorna za kupanje bebe, menjanje pelena i hranjenje bebe ako se, iz ovog ili onog razloga, beba ne doji, već se hrani adaptiranim mlekom. Na ovaj način se već aktivno uključuje u život mališana, ali i majci daje dašak svežeg vazduha kako bi se potpunije oporavila.

Ono što je najvažnije, ovako beba počinje da doživljava mamu i tatu na isti način, podsvesno shvata da su oni zamenljivi u pogledu njegove brige, a to bi sve kod kuće učinilo mnogo smirenijim i samouverenijim.

Šta uraditi kada dete napuni godinu dana
Ovo je važan period ne samo za njega, već i za roditelje. Ovo će verovatno biti vreme kada će početi da pokušava da izgovori svoje prve reči. U mnogim slučajevima, bebe sve zovu rečju "mama", čak i tatu. Ovo ne bi trebalo da vređa oca. Ovo su jednostavno reči koje je najlakše izgovoriti malom. I u početku prepoznaje mamu najbolju, i zato su i svi ostali mama.

Ali nakon godinu dana, beba raste i počinje da oseća potrebu da se odvoji od ove fuzije sa majkom. Ovo su ujedno i njegovi prvi pokušaji da bude samostalna ličnost. I mama i tata ovde imaju veliku ulogu. Jer oni su most potreban da ga uvede u život u kome će sresti mnoge druge ljude.

U ovoj fazi igre koje će tata igrati sa detetom, šetnje parkom, razgovori, sve su to korisne i vredne aktivnosti koje pomažu mališanu da raste i akumulira različite emocije i veštine. Greška je što se negativna osećanja kod oca nastavljaju, jer su sada detetu zaista potrebna dva roditelja, a ne jedan.

Više razgovora između partnera takođe bi bilo od pomoći u prevazilaženju osećaja napuštenosti. Kada se strah izgovori naglas, on je već zamišljen da bude strah. A dvoje pronalaze pravo rešenje mnogo lakše nego samo jedan.

BONUS VIDEO: 

BOLNA ISPOVEST MAJKE ČIJE JE DETE NEPOKRETNO ZBOG MORBILA: Mislili smo to su samo prehlade, a onda je prestao da se ODAZIVA kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)