Psihijatar i otac sedmoro dece dr Ričard Vedsvort na svom TikToku je objavio video u kojem je otkrio da je napravi listu obaveza koje njegova deca moraju da obave pre nego što sednu ispred ekrana.

Dr Vedsvort ima sedmoro dece uzrasta od jedne do 14 godina, a u videu koji je objavio, vidi se jedan od njegovih sinova koji vežba u kućnoj teretani. Kako je objasnio, dečak trenira u 6:30 ujutru, pre škole, i to je bio njegov izbor.

"Da vam pokažem gde je sve počelo. Evo, ovde", kaže dr Vedsvort, nakon čega pokazuje otkucanu listu obaveza koje deca moraju da obave pre nego što sednu ispre ekrana. On ističe da ukoliko deca žele da koriste telefone i tablete, pre toga moraju da urade neke obaveze, a izbor je na njima.

"Postoji lista stvari koju treba da urade. A ovo ovde: ’Da li si vežbao/la?’ Moj sin je odlučio da danas odradi trening dizanja tegova od 20 minuta", kaže doktor u videu, dodajući da on "ne tera sina da svaki dan treniran, već postavlja granice u vezi sa vremenom koje provode ispred ekrana. Odlučio je da želi popodne posle škole da iskoristi vreme za igru sa drugarom. Da bi to mogao, shvatio je da mora da ustane rano ujutru i da vežba ujutru".

Deca imaju listu obaveza pre gledanja u ekran TikTok/ doctorwadsworth

"Svi njihovi uređaji su zaključani, a ako žele pristup, moraju da dođu i pitaju nas, a zatim da prođemo kroz listu obaveza zajedno. I ne dobijaju svoje uređaje dok ne obave sve".

Dr Vedsfort je uporedio provođenje vremena ispred ekrana sa jedenjem slatkiša, te istakao da roditelji moraju da doziraju deci, kako slatkiše, tako i korišćenje uređaja.

"Ekrani se povezuju sa povećanom depresijom i anksioznošću kod tinejdžera. Ne treba da dajemo deci neograničen pristup ekranima", istakao je psihijatar, pa dodao da "treba ograničiti vreme pred ekranima, baš kao što ograničavate i količinu slatkiša koje jedu".

"Baš kao što tražite od deteta da pojede večeru pre slatkiša, dobro je i da tražite da uradi nešto pozitivno, poput domaćeg zadatka, kućnih obaveza ili trening pre nego što dobije pristup ekranima", istakao je psihijatar dr Vedsvort.

"Postavite pravila, objasnite ih deci, zalepite na frižider i pustite da se pravila primenjuju", zaključio je on.

Inače, na listi pravila koju je postavio doktor svojoj deci nalaze se sledeće stvari:

  • Očisti svoju sobu – sva odeća ide u fioke ili je okači. Raspremi krevet. Skloni igračke.
  • Odradi svoj zadatak.
  • Pokupi sve i gore i dole – nema smeća na podu, nema igračaka, odeća mora da se raskloni.
  • Završi domaći zadatak ili čitaj najmanje 15 minuta.
  • Vežbaj – jedna milja na traci za trčanje (može da se hoda, džogira ili trči) ili 20 minuta nekog drugog treninga (košarka, penjanje, podizanje tegova).
  • Spremanje za sledeći dan – pripremanje ručka, obuća i jakna ostavljeni na mesto za naredni dan.
  • Toalet – da li je povučena voda na vodokotlićima u svim toaletima u kući?
  • Veš - isprazniti korpu sa čistim vešom i vratiti je na mesto.

BONUS VIDEO:

Tata smislio trik kakod a dete gleda manje TV TikTok/tworcubed

(Yumama/N. Z.)