Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI RANI PREKID DOJENJA I ŠEĆER MOGU DA IZAZOVU KARIJES: Ovo su greške u ishrani koje mogu da utiču na zdravlje zuba

Nedavno istraživanje otkriva u kom uzrastu su deca posebno osetljiva i gde se najviše greši u ishrani.

 dete zubar.jpg Izvor: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje isključivo dojenje prvih šest meseci i zagovara nastavak dojenja na zahtev do 24 meseca.Takođe, savetuje da se ne daje šećer do druge godine života. Nedavna studija u kojoj je učestvovalo 800 dece pokazala je da su šećer u ishrani bebe i rani prekid dojanja glavni faktori koji doprinose pojavi zubnog karijesa u ranom uzrastu.

"Rezultati potvrđuju nalaze prethodnih istraživanja o ulozi šećera u nastanku zubnog karijesa na mlečnim zubima. Samo laktoza u majčinom mleku ne uzrokuje tu vrstu zdravstvenog problema", objasnila je autor studije Dženi Abanto koja je trenutno profesor na Univerzitetu za stomatologiju u Sao Paulu.

Prema njenim rečima dojenje tokom dve godine smanjuje unos prerađene hrane i one koja je bogata šećerom što je ključano za zaštitu dečijih zuba. Ona je iznela poražavajući podatak da samo 2,8 odsto dece nije konzumiralo šećer pre drugog rođendana, a 66, 7 odsto je jelo hranu sa dodatkom šećera više od pet puta dnevno.

 slatkiši.jpg
Dete jede slatkiše
Izvor: Shutterstock

Ukoliko se ranije uvede šećer i jede se u većim količinama postoji šansa da stradaju i mlečni zubići. Majčino mleko demineralizuje zubnu gleđ i tako ih štiti od razmnožavanja bakterija koji izazivaju karijes. Zato stučnjaci upozoravaju da navike u ishrani koje se steknu u detinjstvu mogu da ostave ozbiljne posledice kasnije u adolescenciji. Ovo je još jedan razlog da se izbegava konzumiranje šećera do druge godine života.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica