Nije retko da primetimo kako malo dete kom su mlečni zubi tek iznikli, ima karijes koji se primećuje kao crne mrlje na zubima. U pitanju je cirkularni karijes ili karijes ranog detinjstva.

Ivan Arsić, dečiji stomatolog, gostovao je u emisiji "Na prvom mestu" i tom prilikom objasnio sve što roditelji treba da znaju o cirkularnog karijesu.

Šta je cirkularni karijes i zašto se stvara?

"Karijes ranog detinjstva je infektivno oboljenje, tačnije izazivaju ga bakterije, i može se javiti u najranijem uzrastu deteta. Stvara se iz više razloga, zbog nepravilne ishrane i velike količine šećera, i u kombinaciji sa lošom oralnom higijenom", rekao je stomatolog, a onda je objasnio koji šećeri utiču na zdravlje zuba:

"Prirodni šećeri i industrijski šećeri ne prave razliku kada je u pitanju zdravlje zuba. I isceđen sok od pomorandže može da utiče na zube isto kao kada dete pojede čokoladu."

Gleđ kod mlečnih zubića je rastvorljivija i sklonija je nastajanju šupljina nego kod stalnih zuba, pa zbog toga i dolazi do problema.

"Cirkularni karijes nije šupljina na zubu, to je oboljenje koje moramo da saniramo da bismo se kasnije bavili simptomima koje je to oboljenje izazvalo, a to su: lezije, kaviteti na zubima, čak beličaste mrlje i tako dalje", objasnio je stomatolog Arsić.

Da li na cirkularni karijes utiče i to kako deca piju tečnost - iz čaše ili flašice?

"I te kako. Preporučuje se da se nakon prve godine izbegavaju ispijanja tečnosti na flašicu i uspavljivanje sa flašicom već da se pređe na korišćenje šolje", rekao je doktor.

Ivan Arsić, dečiji stomatolog
Printskrin, Youtube/ K1 televizija Ivan Arsić, dečiji stomatolog

Da li i kod dece koja sisaju može da dođe do cirkularnog karijesa?

"Može doći. Nije majčino mleko uzročnik, ono svakako da ima neke šećere u sebi, takav mu je sastav praktično, a ima ih i adaptirana formula. Suština je u učestalim noćnim podojima, a ako je to slučaj onda se povećava rizik od nastajanja cirkulatornog karijesa. Šanse se povećavaju ako se dojenje kombinuje i sa unosom sokića i slatkiša koji u sebi imaju šećere", objasnio je stomatolog Arsić.

Koji su prvi pokazatelji cirkularnog karijesa?

"Bitno je da znamo da on može da nastane čim nikne prvi mlečni zub. Prvo se pojavi beličasta mrlja uz sam rub desni, što znači da je došlo do gubitka minerala. Nekada možemo da poboljšamo gleđ i da zaustavimo oboljenje, ali mora da se reaguje na vreme", kaže doktor.

Cirkularni karijes, deca, zubi, pokvareni zubi
Shutterstock Devojčica sa pokvarenim mlečnim zubima

Kojim merama možemo da sprečimo nastanak cirkularnog karijesa?

"Osnovno je da se poštuje dijetetski režim u smislu smanjenja zaslađenih napitaka i zaslađene hrane. Ako dete između obroka dobije malo čokolade ili sokića, to dete ima povećan rizik da se javi cirkularni karijes. Dete može da se zasladi i više puta, ali neka bude u okviru glavnog obroka.

Oralna higijena je takođe primarni faktor. Sa pranjem zuba treba početi pri nicanju prvog zuba. Preporučuje se roditeljima i pre nego što dete dobije zub da se mokrom gazom prebrišu desni. Kada je dete dobilo prve zube, treba da pere zube dva puta dnevno, znači ujutru i uveče.", kaže stomatolog.

Da li cirkularni karijes utiče na stalne zube?

"Utiče u smislu preranog gubitka mlečnih zuba, a ukoliko to imamo, utiče na razvoj vilice i adekvatan prostor za nicanje stalnih zuba. Samim tim imamo probleme, nekoj deci moramo da izvadimo zdrave stalne zube kako bismo napravili dovoljno prostora. Zbog toga je najbitnije da deca od ranog uzrasta odlaze na pregled kod stomatologa kako bi se sprečile ozbiljne posledice", zaključio je stomatolog Ivan Arsić.

(Yumama)