Pahuljice za decu su većinom upakovane u šarene i primamljive kutije, a vrlo često ćete na njima pročitati i da sadrže sve što je detetu potrebno za zdrav i kvalitetan doručak. A da li je to zaista tako?

Jednostavne su za pripremu i većina dece ih voli ali nutricionisti upozoravaju da nisu previše zdrave. Obzirom na to da se radi o rafinisanim žitaricama sa mnogo dodatnih sastojaka, uvek treba da stanete i razmislite šta zapravo sadrži jedno pakovanje pahuljica.

Primamljive kutije pahuljica sa likovima iz popularnih crtaća deca često povećuju sa zabavom i rado ih jedu, ali stručnjaci upozoravaju da preterana izloženost hrane koja ima primamljive reklame zapravo povećavaju rizik od gojaznosti i drugih bolesti povezanih sa nepravilnom ishranom.

Šećer kao najopasniji sastojak

Jedan od najprisutnijih sastojaka koji može da se nađe u kupovnim pahuljicama definitivno je rafinisan šećer koji ćete u većini slučajeva pronaći na dnu spiska sastojaka. U nedavnom istraživanju stručnjaci su došli do otkrića da dečije pahuljice sadrže čak 85 odsto više šećera od pahuljica za odrasle.

Upravo to je najveća opasnost jer svakodnevni unos rafinisanog šećera može nepovoljno da utiče na zdravlje dece i da poveća rizik od brojnih bolesti kod dece.

Pahuljice, doručak, deca, dete
Shutterstock Deca doručkuju pahuljice

Da li onda treba da prestanem detetu da dajem pahuljice?

Nutricionisti naglašavaju da sve ovo ne znači da vaše dete ne sme s vremena na vreme da pojede porciju kupovnih pahuljica, ali ipak preporučuju da je bolje da izaberete zdravije verzije koje sadrže manje količine šećera. Danas postoje i pahuljice koje u sebi sadrže veliki deo vlakana i ostalih kvalitetnih sastojaka, a ako im uz to date i sveže voće ili jogurt, dobićete savršeno nutritivan doručak za vaše dete.

(Yumama)