Sasvim je normalno i očekivano da dete bude vezano za roditelje, a naročito za mamu, posebno u prvim godinama svog života. I lepo je kada imate dete koje traži svoju mamu, ali ruku na srce, i mami je ponekad potrebno malo prostora i vremena za sebe, što nije baš lako kada imate mališana koji je izrazito privržen.

Za roditelja za kojeg je dete non-stop "zalepljeno", to je preterana stimulacija i naravno da ponekad zbog toga izgubi živce i oseti kao da ga svakodnevica guši. Međutim, vikanje na dete ili ignorisanje neće rešiti ovaj problem, ali šest koraka koje predlaže teraputkinja Eli Harvud mogu da pomognu.

1. Saosećajte sa detetom

Najjefikasniji način da umirite veoma privrženo dete je da saosećate sa njim. Spustite se na njegov nivo, uspostavite kontakt očima i blago ga pomazite po leđima.

Pokušajte da shvatite odakle potiču njegovi strahovi, da li je preterano stimulisan, da li je nervozan u u društvu druge dece u vrtiću... Kada utvrdite šta je razlog za strah ili nervozu, jasno pokažite detetu da saosećate sa njim, da uvažavate njegova osećanja.

"Razumem da si nervozan. Ovo je tvoj prvi dan u vrtiću i ne poznaješ svu decu", predlaže terapeutkinja Harvud.

2. Zajedno se smirite

Kada uvažite detetov strah, pomozite mu da se opusti. Opet se spustite na njegov nivo, uspostavite kontakt očima i pozovite dete da vam priđe blizu. Pokušajte da zajedno dišete duboko, tako da udiđete na nos, zadržite dah na sekund, pa izdahnete na usta, praveći zvuk poput šištanja zmije, prenosi yourtango.com.

3. Zadržite granicu

Kada ste smirili dete, važno je da se i dalje držite postavljene granice. Drugim rečima, ne treba da dozvolite detetu da ne ode u vrtić ili školu samo zato što je veoma vezano za vas.

Zato, naglasite mu da će ići u vrtić/školu i očekujte da će se dete zbog toga uznemiriti. U tom slučaju, i dalje mu pomažite da se zajedno smirite, a onda pređite na rešavanje problema.

4. Koregulacija i rešavanje problema

Pomažite detetu da se smiri sve dok je uznemireno jer je to ključno kako biste promenili njegovo ponašanje. Kada se smiri, pokušajte da kažete: "Hajde da smislimo plan pomoću kojeg ćeš se ti osećati bezbedno, a ja ću moći da uradim ono što moram".

Nakon toga, savetuje terapeutkinja, predložite detetu dve stvari. "Da li bi pomoglo ako bi te neko držao za ruku danas u vrtiću? Ili bi možda više voleo da poneseš neku od svojih plišanih životinja da ti pravi društvo?"

Na ovaj način radite na rešavanju problema deteta i pomažete mu da se oseća kao da ono više kontroliše situaciju, a to će pomoći da mu bude lakše.

5. Idite

Na kraju, ako se rastajete sa detetom, pozdravite se i recite mu da ćete ubrzo doći. Zagrlite ga, poljubite i naglasite da ćete se brzo vratiti.

Imajte na umu da je vašem mališanu potrebno samo malo uveravanja da će sve biti dobro, malo podrške, pa će nekoliko minuta koje za to izdvojite učiniti da mu dan bude mnogo lakši i bolji.

BONUS VIDEO:

Terapeutkinja se ne igra sa svojom decom TikTok/ domesticblisters

(Yumama/N. Z.)