U roditeljstvu ima lakših i težih dana – ponekad sa svojim detetom uživate od ujutru do uveče, igrate se i slično, a nekim danima jedva čekate da zaspi uveče jer imate utisak da vam se samo "penje na glavu", tj. ništa ne sluša i sve radi suprotno od onoga što kažete.

Sasvim je normalno da dete ponekad bude i neposlušno, da testira vaše granice i strpljenje, a u nastavku pročitajte znake koji pokazuju da previše popuštate mališanu, te da vam se zbog toga "penje na glavu".

1. Stalno nešto traži

"Želim, hoću, treba mi..." Ako dete konstantno zahteva nešto od vas, to može biti signal da mu često popuštate. Najpre, pokušajte da to promenite tako što ćete se dogovoriti da na ljubazniji način ispoljava svoje potrebe, kao i da uvek govori "hvala" i "izvoli".

2. Stalno ste iscrpljeni

Ukoliko ste stalno iscrpljeni i prazni, a dete od vas traži još i još, to znači da svu svoju energiju i snagu posvećujete detetu, dok nimalo ne brinete o sebi. Lepo je što ste tako nesebični i to jeste važno u roditeljstvu, ali imajte na umu da je detetu potrebno da majka bude zdrava i srećna, zato brinite i o sebi, piše deti.mail.ru.

3. Ne poštuje vaše ne

Kada kažete mališanu da nešto ne može, ne sme, a ono počne da vas na sve moguće načine pritiska da se predomislite, to znači da vaše "ne" ne shvata ozbiljno. Da biste povratili svoj autoritet, postavite granice ponovo i postarajte se da ih dete poštuje.

4. Ne pomaže vam u kući

Ne očekuje se od deteta od sedam godina da sprema ručak, ali postoje određene kućne obaveze koje mališani mogu da obavljaju, samostalno ili uz pomoć roditelja. Ako ništa drugo, dovoljno je da dete raskloni svoju odeću za sobom, da onu koja je prljava odnese u korpu za veš i slično. Ukoliko vaše dete ne radiš baš ništa od toga, verovatno ste popustljiviji nego što bi trebalo.

5. Smatra da je najvažnije

Deca se različito ponašaju u zavisnosti od faze odrastanja u kojoj se nalaze, ali ono što bi trebalo da vas upozorio je ako je ono sebično, stavlja svoje potrebe na prvo mesto, ne uzima u obzir potrebe ni osećanja drugih, trebalo bi da se potrudite da korigujete to ponašanje.

6. Razgovara sa vama kao sa drugarom

Jedno je da roditelji i dete imaju prijateljski odnos, sa puno poštovanja, a drugo je da vam se dete obraća kao da ste njegov vršnjak. Važno je da mališan, bez obzira na blizak odnos koji imate, shvati da među vama ipak postoji neka razlika, zato se potrudite da mu to objasnite, pre nego što vam se "popenje na glavu".

7. Dete je "šef"

Kada mališanu kažete da nemate novca ili ne želite da mu kupite novu igračku, ono besni, dok na kraju ne popustite? Ako je vaše dete "šef" u ovakvim i sličnim situacijama, vreme je da postavite malo čvršće granice.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana