Dok se trudimo da decu vaspitamo na najbolji mogući način, objašnjavamo im šta i kako treba rade, zaboravljamo da oni zapravo najviše uče gledajući nas. Često nismo ni svesni da sve što govorimo, radimo, način na koji se ophodimo prema drugima, ima ogroman uticaj na mališane jer im kroz to prenosimo svoje životne vrednosti.

Zbog toga je važno da roditelji budu veoma svesni svog ponašanja i ono ga što rade. Možda će vam životne lekcije koje najuspešnija deca uče od svojih roditelja pomoći da osvestite da li nešto treba da promenite.

1. Radna etika

Dete će i samo imati odnos prema svojim obavezama kakav roditelji imaju prema svom poslu i svakodnevnim obavezama koje obavljaju.

2. Briga za druge

Ako je i vama porodica veoma važna, vaše dete će to definitivno osetiti. To je ujedno i način kojim mu prenosite poruku šta je stvarno bitno u životu.

3. Poštovanje prema svima

Kroz vaše ponašanje prema ukućanima, prijateljima, ali i uopšte svim ljudima, dete uči kako ono treba da se ponaša. U skladu sa tim, ako se s poštovanjem odnosite prema svima, ta poruka neće promaći ni vašem mališanu.

4. Iskrenost

Ukoliko želite da vaše dete govori istinu, najbolje je da je se i sami uvek držite. Razmislite dobro da li smatrate da postoje situacije u kojma je bolje lagati ili se zalažete za to da se uvek govori istina i ponašajte se u skladu sa tim jer je veoma važno da ono u šta verujete usadite i u svoje dete, piše yourtango.com.

5. Odgovornost

Važno je da dete nauči da preuzima odgovornost za svoja deca, ali i da se drži obaveza koje preuzme na sebe.

6. Tradicija

Neke porodice imaju tradicije koje se prenose generacijama. Ukoliko vam je važno da to prenesete i na svoju decu, sve što treba da uradite je da je i sami poštujete i s vremena na vreme objasnite mališanu značenje određenih običaja.

7. Darežljivost

U zavisnosti od toga kako vi reagujete na potrebe drugih, da li priskačete u pomoć bliskim ljudima kada je to potrebno, i vaše dete će nesvesno razviti stav o tome.

8. Radoznalost

Kažu da čovek uči dok je živ. Razvijanje radoznalosti kod deteta će mu pomoći u svim aspektima života, ali imajte na umu da i to zavisi od vašeg ponašanja.

9. Opraštanje

Ne postoji osoba koja nekad u životu nije bila povređena. Svaki roditelj, naravno, želi da nauči dete kako da se zaštiti od toga, kako da postavi granice, prepozna znake upozorenja za neke opasne situacije, što je sasvim normalno. Ali, ponekad nas neko nehotice povredi, a u zavisnosti od vaše reakcije na to, i vaš mališan će učiti da li drugima treba da oprosti ili ne.

10. Efikasna komunikacija

Efikasna komunikacija je važna za baš svaki aspekt života. Obratite pažnju na način na koji iskazujete svoje potrebe, kako se izražavate, kojim rečima odgovarate na tuđe potrebe, tuđa osećanja... Sve to umnogome oblikuje način na koji će i vaše dete komunicirati.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)