Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 načina da naučite svoje nervozno dete da se smiri

Kada je vaš mališan ljut, prirodno je da očekujete razne situacije koje nikako nisu prijatne. Naučite kako da njihove negativne reakcije pretvorite u pozitivne...

  Izvor: Foto: Shutterstock

1. Brojite u sebi kako biste se smirili

Veoma je bitno da nemate ishitrenu reakciju. Vaše dete ne treba da primeti da se vi previše nervirate zbog njega, ili još gore, da gubite kontrolu. Zastanite i udahnite duboko. Mnogo je bolje da mirnim tonom razogvarate sa svojim mališanom.

Povezane vesti

2. Zatražite zagrljaj

Ukoliko se vaš mališan naduri, promenite pristup. Recite mu da je to sve normalno i tražite mu zagrljaj. Možda će vam ovo biti strana reakcija u početku, ali pokušajte da vidite kako će vaše dete reagovati. Zagrljaj će ih smiriti i učiniti da pomisle da nemaju oko čega da se ljute.

Povezane vesti

3. Tihe aktivnosti

Veoma je važno da pravilno odreagujete u određenoj situaciji. Kada vaše dete počne da se dere, baca stvari po kući ili plače, pokušajte da mu skrenete pažnju na neke mirnije aktivnosti poput čitanja knjige, crtanja, slaganja slagalica itd.

Ohrabrite svoje dete da obavlja neku mirnu aktivnost pre nego što ima burnu reakciju.

Povezane vesti

4. Pevajte zajedno

Kada je vaš mališan nervozan i ljut, ohrabrite ga da peva neku omiljenu pesmu ili da zviždi. Dok peva, male su šanse da bude uznemiren i da plače.

5. Naučite ga da razogvara s vama

Podstaknite ga da razgovara s vama kada ima neki problem. Važno je da dete stekne naviku da se obraća svojim roditeljima kada ga nešto brine, kada je ljut, srećan itd. Verbalizovanje emocija je zdravo!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica