Hrana sa nekim mališanima je prava noćna mora. Mali izbirljivci teško menjaju navike, pa izbirljivost u jelu često nije samo prolazna.

Za početak, ne treba da brineš ako je tvoj mališan izbirljiv kada je u pitanju hrana, jer će i ta faza vrlo verovatno proći. Međutim, ibirljiva deca mogu odrasti i u izbirljive odrasle osobe ako svoje nepce ne prošire dalje od "dečije hrane".

Predstavljamo vam 4 načina da vaš mališan zavoli zdravu hranu, i svakodnevno je jede.

1. Ukusni smutiji

Mnoge mame zdrave obroke svojim mališanima serviraju u obliku smutija. Ako imaš dobar recept, lako možeš dodati povrće, semenke i voće u napitak, kako bi povećala hranljivost bez šrevelike promene ukusa.

Dodavanje spanaća u smuti je kao dodavanje tajne salate - dete jeneće ni primetiti.

Povrće ne samo da dodaje vitamine i minerale napitkum već može napraviti i lepe boje koje ga čine privlačnim. Smuti možete poneti i u park, a odličan je hranljivi obrok u svako doba dana.

Mama i ćerka piju smuti
Shutterstock Mama i ćerka piju smuti

2. Učinite hranu zanimljivom

Kada je za stolom mali izbirljivac, vreme obroka može da se pretvori u borbu za moć koja potom obroke čini ne samo dosadnim, već zapravo može podstaknuti dete na izbrljive prehrambene navike.

Izreži voće i povrće u oblike, za stolom organizuj takmičenje u jedenju šargarepe, posluži hranu sa mini priborom za decu, u parenoj posudi. Učini sve što možeš kako bi zabavljala decu, čak iako to uključuje pričanje viceva ili pevanje za stolom. Kad su obroci i međuobroci radosni, dete razvija zdrav stav i odnos sa hranom.

3. Pretvorite dete u kuvara

Mogli biste se iznenaditi koliko stvari mališani zapravo mogu da naprave u kuhinji. Kada nešto samo napravi, poželeće i da ga proba. Pozovite svog mališana u kuhinju i zajedno napravite jednostavne recepte poput sendviča i smutija.

Mama i dete spremaju hranu
Shutterstock Mama i dete spremaju hranu

4. Smanjite unos šećera

Novo istraživanje je pokazalo da bebe i deca konzumiraju previše dodatnog šećera. Visok unos šećera kod male dece i beba mogao bi da utiče na njihove preferencije prema hrani i stvaranju loših navika. Šećeri nisu samo prazne kalorije, one mogu povećati rizik od gojaznosti i drugih bolesti.

Pokušajte da se pridržavate pravila da svaki obrok ili međuobrok sadrži bar jedan od sledećih makronutrijenata:

- Zdrave masti (nalaze se u orasima, semenkama, avokadu, punomasnim organskim mlečnim proizvodima poput sira i jogurta)
- Vlakna (izvori vlakna su voće i povrće, žitarice sa celim zrnom, mahunarke, orašasti plodovi i semenke)
- Proteini (dobar iizvor proteina životinjskog porekla je u mesu, mlečnim proizvodima i jajima, dok biljni izvori uključuju orašaste plodove, semenke, mahunarke, čia semenke i kinou)

(Yumama)