Bebama nije potrebno puno kalorija, ali je potrebno da im date hranljive namirnice pune zdravih sastojaka. Ipak, neka hrana koja se obično nudi bebama u osnovi je potpuno bezvredna i nezdrava, bogata kalorijama, šećerom i soli, ali siromašna hranljivim sastojcima.

Predstavljamo vam hranu koju svakodnevno jedemo, a koja nije najzdraviji izbor za vaše dete.

Viršle i druga opasna hrana

Tvrda, lepljiva, krupna, okrugla i hrana koja lako klizi nije sigurna za malu decu jer se njome mogu lako ugušiti. Zato nemojte svojoj bebi davati viršle, kobasice, cele orašaste plodove i semenke. Ako već počneš takvu hranu da služiš detetu, obavezno mu naseckaj na komade ne veće od pola centrimetra.

Gazirana pića

Prema istraživanju iz 2008. godine koje se bavilo navikama u ishrani dojenčadi i mališana, nekim bebama se svakodnevno poslužuju bezalkoholna pića. Isto istraživanje pokazalo je da je do druge godine, više od 20 odsto mališana pilo gazirana pića svaki dan.

Gazirana pića ne sadrže apsolutno nikakve hranljive sastojke, a pijenje takvih pića, znači da bebe jedu i piju manje hranljive hrane koje je njihovom telu zaista potrebno. Takođe, ova vrsta pića sadrži gomilu šećera, što može uzrokovati karijes i druge zdravstvene probleme.

Dete jede
Shutterstock 

Prženi krompirići

Još jedno veliko istraživanje iz 2008. godine, pokazalo je da oko 14 odsto decetomesečnih beba jede pomfrit bar jednom nedeljno. Ta brojka se povećava do više od 40 odsto do prve godine deteta, što čini prženi krompir jednom od glavnih povrća koje mališani konzumiraju, a to je početak nezdrave ishrane.

Važno je smanjiti brzu hranu bebama jer je puna masti, šećera, soli i kalorija, a ima malo zdravih hranljivih sastojaka. Ako ti treba nešto brzo i u pokretu, mnogi nude zdravije opcije, uključujući jogurte i voćne kašice.

Obrađena hrana

Što je hrana više obrađena, to njene hranljive vrednosti padaju, a raste sadržaj šećera, soli i masti. Obroci napravljeni posebno za bebe mogu biti zdravi i prikladni. Najbolja hrana za bebu sadrži malo sastojaka, bez dodataka soli, šećera ili modifikovanog skroba.

Beba, hrana, kašica
Shutterstock 

Deserti od želatina

Većina kolača su gotovo sami šećeri. Domaći želatin napravljen od voćnog soka i šećera eliminiše dodatne aditive, ali u osnovi je to ipak samo voćni sok i zaslađivač. Zdrav desert prilagođen deci je na primer pečena, pasirana jabuka sa malo cimeta. Prirodno je slatka i ima dobra vlakna, vitamine i ukusnu, glatku teksturu.

Sok i voćni napici

Ovakvi napici sadrže voće, ali to ne znači da su zdravi. Vlakna u svežem voću uglavnom se gube u procesu proizvodnje, a ono što je ostalo je - puno šećera. Sok nekim bebama može izazvati i proliv.

I nemojte se zavaravati tvrdnjama proizvođača da sok pruža bebama potreban vitamin C. Bebe lako mogu dobiti vitamin C iz jedne porcije voća.

(Yumama)