Apsolutno je normalno da su ženske grudi asimetrične kod brojnih žena, a nakon porođaja, kada mleko počne da nadolazi, ova razlika se povećava. Zbog toga mnoge žene govore da su im posle porođaja grudi postale neujednačene.

Konsultant za laktaciju, Pinki Mekej, objašnjava zbog čega dolazi do razlike u grudima i kako to može da se popravi.

Sve je u mleku

Što više mleka dete pojede iz jedne ili druge dojke, to se više proizvodi. Zbog toga, neujednačena veličina grudi može da bude posledica toga što dete češće jede iz jedne od njih ili je vama jednostavno udobnije da dojite na određenoj strani.

Zašto dete više voli da jede na jednoj strani?

Ako vaša beba zahteva samo levu ili samo desnu dojku, onda treba da razumete zbog čega to radi. Može da bude nekoliko razloga:

  • Brži protok mleka - U jednoj dojci može da bude više radnih mlečnih kanala i alveola, pa se proizvodi više mleka. Jedna dojka može imati brži protok mleka ili jači refleks izbacivanja, pa dete tu stranu bira jer mu je lakše da izvlači mleko sa te strane.
  • Oblik bradavica - U obliku ili veličini vaših bradavica možete imali male razlike, što vi možda i ne primetite ali vašoj bebi će biti lakše da se zakači na jednu stranu, što će uticati na hranjenje i dojku koju dete bira.
  • Bol - Vaše novorođenče može da ima neki problem zbog kog oseća nelagodnost i bol, pa će mu zato biti lakše da doji na određenoj strani.
Dojenje, mama, beba
Shutterstock Mama doji bebu

Kako popraviti nejednakost grudi?

Nakon što prestanete da dojite, one će se same postepeno izjednačavati. Ali ako ne želite da čekate toliko dugo, postoji nekoliko stvari koje mogu da vam pomognu:

  • Prvo počnite da hranite bebu onom dojkom koja je manja. Beba će u početku da jede pohlepnije, pa ćete tako što prvo isprazni tu dojku dati telu signal da treba da stvara više mleka na toj strani.
  • Iscedite mleko. Ako beba ne želi da doji na jednoj strani, onda može da vam pomogne to što ćete tu dojku iscediti pumpicom 5 do 10 minuta nakon hranjenja, i time stimulisati stvaranje mleka na njoj.
  • Krećite se. Možete podstaći bebu da duže sisa na 'manjoj' strani tako što ćete se ljuljati ili polako hodati okolo dok bebu hranite na toj strani.
  • Pokušajte da hranite bebu kada je pospana. Kada je beba pospana i samo instiktivno sisa, ponudite joj onu stranu koja je manje voljena.

Proverite grudi

Ako vaše dete kategorički odbija jednu dojku, obratite se lekaru da biste isključili moguću patologiju.

(Yumama)